Прокурор Хан на конференції в Гаазі щодо злочинів рф: Закон не може бути глядачем

Прокурор Хан на конференції в Гаазі щодо злочинів рф: Закон не може бути глядачем

Укрінформ
Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан наголосив, що потрібно засвоїти уроки минулого та переконатися, що в Україні закон відіграє свою роль.

Про це він сказав у Гаазі під час виступу на міжнародній конференції щодо координації зусиль, спрямованих на досягнення справедливості через ситуацію в Україні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Для мене ця конференція вирішує потребу в координації, як сказав міністр закордонних справ, потребу у всеохоплюючій стратегії. Нам потрібно засвоїти уроки минулого”, - сказав Хан.

Він також зазначив, що “нам потрібно усвідомити, що йдеться не про вотчини, не про різні суб’єкти, сутності, які борються, конкурують одна з одною. Насправді йдеться про необхідність переконатися, що закон може виконувати свою роль. По всій Україні. І використовувати його як важливу платформу для багатьох інших ситуацій”.

Читайте також: Гукстра на конференції в Гаазі щодо злочинів рф: Нам потрібна стратегія підзвітності

Прокурор МКС наголосив, що закон не можна ігнорувати чи відсувати на другий план.

“Закон не може бути глядачем. Закон не може спокійно просто бути в Гаазі чи будь-де ще, коли він покликаний захищати та підтримувати певні принципи, які є важливими для людства. Це те, що ми намагаємося зробити. Ось чому ви всі тут і кожен має свою роль”, - наголосив він.

Хан підкреслив, що дуже важливо ефективно працювати разом.

“...нам потрібно знову пробудитися. Це момент для зростання міжнародного права. Занадто довго однією з хвороб, які вражали нас, було сприйняття закону як того, що можна прийняти, коли ми цього хочемо, ігнорувати його, коли це незручно. Дотримання закону та практичного застосування закону як запоруки стабільності та безпеки є вимогою часу”, - сказав він.

Читайте також: Причетні до воєнних злочинів в Україні мають бути фігурантами процесу все життя - єврокомісар

А ще нагадав, що 2 березня було розпочато розслідування злочинів, скоєних в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі 14 липня проходить у закритому режимі міжнародна конференція щодо координації зусиль міжнародного співтовариства, спрямованих на розслідування злочинів, скоєних росією в Україні, та забезпечення правосуддя.

Участь у заході також беруть міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра та єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Президент України Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба беруть участь у заході в режимі онлайн.

Читайте також: Кулеба на конференції у Гаазі запропонує створити спецтрибунал для росії

Загалом понад 20 міністрів закордонних справ, міністрів юстиції, генеральних прокурорів із різних країн беруть участь у конференції в Гаазі.

Організатором міжнародної конференції щодо посилення та координації зусиль для притягнення росії до відповідальності за злочини на території України є Нідерланди.

Очікується, що на конференції сторони досліджуватимуть можливості для співпраці, зокрема координацію дій щодо проведення розслідування в Україні під егідою Офісу прокурора (МКС). Також буде надано рекомендації зі збору та зберігання доказів та посилення співпраці з неурядовими організаціями.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-