Гукстра на конференції в Гаазі щодо злочинів рф: Нам потрібна стратегія підзвітності

Гукстра на конференції в Гаазі щодо злочинів рф: Нам потрібна стратегія підзвітності

Відео
Укрінформ
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра подякував Міжнародному кримінальному суду та Європейській комісії за проведення заходу щодо війни в Україні та наголосив, що для досягнення справедливості треба об’єднати зусилля.

Про це він сказав, відкриваючи в Гаазі Міжнародну конференцію щодо координації зусиль, спрямованих на досягнення справедливості через ситуацію в Україні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Дорога до справедливості починається з волі, бажання не просто йти вперед, а робити це разом”, - сказав Гукстра.

Він нагадав про зруйновані будинки на Київщині, могили поруч та наголосив на важливості притягнення до відповідальності за потенційні міжнародні злочини. “Щоб не нападали на мирних жителів. Щоб не скидали на них бомби. І якщо ви вирішите це зробити, ви будете притягнуті до відповідальності. Цей стандарт, це спільне переконання, має величезну силу”, - додав він.

Читайте також: На Київщині виявили ще одне тіло вбитого росіянами мирного жителя

Міністр зазначив, що судово-слідча група Міжнародного кримінального суду (МКС) була задіяна в розслідуванні потенційних воєнних злочинів. “Багато в чому їх місія була унікальною. Ніколи раніше Міжнародний кримінальний суд не надсилав команду такого масштабу. Ніколи раніше таке розслідування не стартувало так швидко. Ніколи раніше ми так інтенсивно не співпрацювали”, - підкреслив він.

А ще наголосив, що має бути всеосяжна стратегія встановлення істини та забезпечення справедливості. “Так само, як кліматична стратегія та стратегія COVID, нам потрібна стратегія підзвітності. Стратегія, керована загальним переконанням, що всі ми захищені законом”, - сказав він.

Він також нагадав, що МКС уперше приєднався до Спільної слідчої групи. “І ми дуже вдячні за всі внески, які зробили країни-учасниці. Але потрібно більше. І тому сьогодні ми звертаємося до всіх вас з терміновим закликом. Не тільки діяти швидко, але, перш за все, бути наполегливим”, - зазначив Гукстра.

Читайте також: Кулеба на конференції у Гаазі запропонує створити спецтрибунал для росії

Пізніше міністр закордонних справ Нідерландів додав, що важливо зібрати достатньо доказів щодо скоєних росією злочинів в Україні

“Важливо, щоб справедливість була відновлена для всіх. Сьогодні особлива увага приділяється координації та діям”, - зазначив він.

Гукстра наголосив, що постраждалим складно розповідати про те, що з ними сталося, що ускладнює збір доказів. “Сьогодні йдеться про покращення нашої координації, а також про допомогу Україні, особливо командам, які їдуть туди для збору доказів, допомогу МКС”, - уточнив він.

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі сьогодні проходить міжнародна конференція щодо координації зусиль міжнародного співтовариства, спрямованих на розслідування злочинів, скоєних росією в Україні, та забезпечення правосуддя.

Участь у заході беруть міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра, прокурор МКС Карім Хан, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Президент України Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба беруть участь у режимі онлайн.

Загалом понад 20 міністрів закордонних справ, міністрів юстиції, генеральних прокурорів із різних країн беруть участь у конференції в Гаазі.

Читайте також: В Офісі генпрокурора підрахували кількість відомих на сьогодні воєнних злочинів рф

Організаторами міжнародної конференції щодо посилення та координації зусиль для притягнення росії до відповідальності за злочини на території України є Нідерланди.

Очікується, що на конференції сторони досліджуватимуть можливості для співпраці, зокрема координацію дій щодо проведення розслідування в Україні під егідою Офісу прокурора (МКС). Також буде надано рекомендації зі збору та зберігання доказів та посилення співпраці з неурядовими організаціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-