Депутати планують врегулювати процедуру обміну засуджених осіб як військовополонених

Депутати планують врегулювати процедуру обміну засуджених осіб як військовополонених

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який удосконалює кримінальне законодавство в частині врегулювання процедури обміну обвинувачених, засуджених осіб як військовополонених.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал народного депутата з парламентської фракції "Голос" Ярослава Железняка, проєкт №7436-Д "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів України щодо врегулювання процедури обміну осіб як військовополонених" підтримали за основу 290 парламентаріїв.

Документом пропонується внести низку змін до Кримінального, Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів України з метою забезпечення оперативного вирішення питань щодо процедури обміну обвинувачених, засуджених осіб як військовополонених.

Читайте також: Рада вдосконалила механізми захисту цивільного населення і територій в умовах війни

Так, Кримінальний кодекс України доповнюється новою статтею 841 "Звільнення від відбування покарання у зв’язку з прийняттям рішення про передачу засудженого для обміну як військовополоненого", якою передбачено звільнення від відбування покарання засудженого, щодо якого уповноваженим органом ухвалено рішення про його передачу для обміну як військовополоненого та яким надано згоду на проведення такого обміну. Якщо обмін засудженого не відбувся, суд за клопотанням прокурора направляє такого засудженого для подальшого відбування призначеного раніше покарання.

Змінами до Кримінального процесуального кодексу України (нова стаття 201-1) пропонується передбачити можливість скасування слідчим суддею за клопотанням прокурора запобіжного заходу підозрюваному, обвинуваченому, якщо уповноваженим органом ухвалено рішення про передачу підозрюваного, обвинуваченого для обміну як військовополоненого. У разі постановленням слідчим суддею, судом ухвали про скасування запобіжного заходу в порядку, передбаченому статтею 201-1 цього кодексу, підозрюваний, обвинувачений має бути негайно звільнений та переданий під нагляд уповноваженого органу.

Читайте також: Рада спростила процедуру утеплення багатоквартирних будинків

На підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, вчинених підозрюваним, відносно якого уповноваженим органом ухвалено рішення про передачу для обміну як військовополоненого та такий обмін відбувся, здійснюватиметься спеціальне досудове розслідування.

При цьому зазначається, що судовий розгляд також може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia), якщо щодо нього уповноваженим органом ухвалено рішення про передачу для обміну як військовополоненого та такий обмін відбувся (зміни до статті 323 КПК).

Передбачений також випадок, коли засуджений, який був звільнений судом від відбування покарання у зв’язку з ухваленням рішення уповноваженого органу про його передачу для обміну як військовополоненого, і обмін якого відбувся, до закінчення строків давності виконання обвинувального вироку знову буде затриманий на території України у зв’язку з його участю у бойових діях. У такому випадку суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Читайте також: ВР ухвалила закон про засади відновлення та розвитку регіонів

Своєю чергою, змінами до Кримінально-виконавчого кодексу України (до статті 152) передбачено в якості підстави для звільнення від відбування покарання "ухвалення уповноваженим органом рішення про передачу особи для обміну як військовополоненого".

У разі ухвалення судом відповідного рішення така особа негайно (після отримання органом або установою виконання покарань відповідного рішення суду) звільняється від відбування покарання.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-