ВР ухвалила закон про засади відновлення та розвитку регіонів

ВР ухвалила закон про засади відновлення та розвитку регіонів

Укрінформ
Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій» (законопроєкт № 5323).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

Зазначається, що закон передбачає комплексне удосконалення державної регіональної політики та враховує виклики, які постали перед громадами та регіонами у зв’язку з військовою агресією російської федерації.

Читайте також: Рада виключила депутата-колаборанта Ковальова з податкового комітету

За словами міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, закон встановлює зміни у ключових аспектах державної регіональної політики — стратегічному плануванні, фінансуванні, інституційній підтримці та моніторингу регіонального розвитку.

"Мінрегіон спільно з профільним Комітетом Верховної Ради суттєво доопрацювали документ, який тепер містить положення про відновлення територій, які постраждали від агресії, а також про забезпечення розвитку всіх регіонів та громад", — наголосив Чернишов.

Він додав, що документ враховує європейський підхід, зокрема, і щодо визначення функціональних типів територій при плануванні їхнього розвитку.

Читайте також: Мінрегіон знайшов кошти для тих, хто прихистив переселенців

Значну увагу в законі приділили процесу відновлення регіонів та територій. З цією метою запроваджується План відновлення та розвитку регіонів — комплексний документ для відбудови та розвитку регіонів та громад. Його реалізація дозволить пришвидшити відновлення об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, житлового та громадського призначення, а також забезпечить повернення в регіон людей, які змушені були покинути свої домівки, а також створить сприятливі умови для діяльності всіх суб’єктів господарювання.

У Мінрегіоні наголошують, що серед ключових змін є запровадження трирівневої, ефективної та прозорої системи стратегічного планування: державна стратегія — регіональні стратегії — стратегії громад.

За агенціями регіонального розвитку закріплено статус повноправних учасників формування та реалізації державної регіональної політики, розширений перелік їх співзасновників, а також надано право агенціям здійснювати платні послуги.

Читайте також: Україна має реформуватися зараз, а не чекати на «план Маршалла» — Чернишов

Крім того, закон передбачає створення єдиної геоінформаційної системи, на основі якої в онлайн-режимі здійснюватимуть моніторинг та оцінку відновлення та розвитку кожної громади й регіону; державний фонд регіонального розвитку визначений основним фінансовим інструментом реалізації державної регіональної політики, а Фонд відновлення та розвитку — основним джерелом відбудови України.

Також у міністерстві зазначають, що у законі визначені чотири функціональні типи територій для відновлення та стимулювання розвитку регіонів: території відновлення; полюси економічного зростання; території з особливими умовами для розвитку; території сталого розвитку.

Детального поділу, до якого із цих типів належать українські регіони, поки що не опубліковано.

Як повідомлялося, за даними уряду, план відновлення України вже зараз оцінюється у 750 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-