Кулеба назвав п’ять ключових принципів у протистоянні авторитарним режимам

Кулеба назвав п’ять ключових принципів у протистоянні авторитарним режимам

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поділився пʼятьма ключовими принципами із націями, які протистоять авторитарним режимам, - це хоробрість, горизонтальна солідарність, комунікація, протидія дезінформації та тверезий підхід.

Про це глава української дипломатії заявив під час виступу на Форумі фронтових демократій у Вільнюсі, повідомили Укрінформу в МЗС України.

Говорячи про хоробрість, міністр зауважив, що ціна захисту свободи надзвичайно висока, але Україна знає, що ціна її втрати буде набагато вищою. «Ми бачили, що робили росіяни в Бучі та інших містах навколо Києва, у Маріуполі та інших місцях. Вони приходять зі списками зі своїх спецслужб і шукають активістів, правозахисників, волонтерів, колишніх військовослужбовців, щоб їх стратити», - констатував він.

Другим керівним принципом міністр вказав соціальну згуртованість та горизонтальна солідарність. Кулеба зауважив, що війна між Україною і росією є також війною горизонтальної української та вертикальної російської суспільних моделей, де система України базується на децентралізованій ініціативі, горизонтальних зв’язках, сильному громадянському суспільстві та волонтерському русі.

«Навпаки, росія – це режим, який придушив будь-яку суспільно-політичну діяльність. Він заснований на страху і вертикальному підпорядкуванні. російська соціальна структура мертва. Для росії це державна, а не народна війна. Українська модель виявилася складнішою в управлінні, але загалом вона набагато стійкіша та регенеруюча, ніж російська модель», - сказав глава МЗС.

Щодо третього принципу – комунікації – Кулеба акцентував на тому, що для успішного протистояння сильному авторитарному ворогу демократії потрібні об’єднання зусиль творчої індустрії та уряду у створенні контенту; потужна цифрова присутність ключових політиків і спікерів в Інтернеті; потужна цифрова дипломатія, відчуття іноземної аудиторії та підхід до вимірювання результатів, що ґрунтується на фактах.

У контексті протидії дезінформації міністр констатував, що Україна виробила міцну імунну систему проти російської дезінформації та спостерігає розвиток децентралізованої мережі перевірки фактів.

Щодо останнього принципу глава української дипломатії заявив, що Україна ніколи не ставала жертвою власної пропаганди, що допомогло досягти важливих перемог на ранніх етапах вторгнення, тоді як російське командування і керівництво «настільки сп’яніло від власної пропаганди, що втратило відчуття реальності і повірило у власну брехню».

Читайте також: Кулеба – міністрам G20: Поставити росію на місце є глобальним викликом номер один

«Через погану оцінку вони робили одну помилку за одною. Навпаки, ми в Україні вважаємо за краще недооцінювати себе і дивитися на речі більш критично, ніж вони є насправді. Але це допомагає нам тримати голови холодними, а серця теплими. Дуже важливо не втрачати відчуття реальності та ніколи не недооцінювати свого ворога», - зазначив міністр.

Як повідомлялося, у онлайн-виступі на міністерській зустрічі G20 Кулеба заявив, що розв’язана росією агресивна війна позбавляє її права участі у міжнародних форумах і єдине місце для неї – Міжнародний суд ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-