Стефанчук закликав Раду Європи відреагувати на законопроєкт рф про входження нових територій

Стефанчук закликав Раду Європи відреагувати на законопроєкт рф про входження нових територій

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав Раду Європи знайти юридичні механізми та відреагувати на наміри державної думи росії змінити правила прийняття нових територій до складу російської федерації.

Про це він зазначив під час зустрічі з генеральним секретарем РЄ Марією Пейчинович-Бурич у рамках Міжнародної конференції з відновлення України у швейцарському м.Лугано, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ВР.

Спікер нагадав, що до держдуми рф внесено законопроєкт про те, що росія може долучати до своїх територій будь-які частини інших країн, назвавши таку ініціативу одним з «неврівноважених рішень» росіян.

«Це страшний прецедент, який руйнує на законодавчому рівні всю систему світового порядку. Ваші лідери та робочі органи могли б висловитися щодо кожного такого законопроєкту, щоби була чітко зрозуміла позиція Ради Європи», — закликав Стефанчук очільницю Ради Європи.

Голова ВР підкреслив, що росія не зупиняється ні у своїй війні, ні в продукуванні рішень, спрямованих на підтримання війни та руйнації світового порядку.

Читайте також: рф планує до осені провести «референдум» про приєднання Херсонабританська розвідка

Водночас він подякував за підтримку України Радою Європи, особливо за рішення Парламентської асамблеї Ради Європи про зупинку членства російської федерації в організації.

«Це справжня підтримка, яку відчуває не лише Україна, а весь цивілізований світ. Ми сподіваємося, що ваш конкретний приклад підтримають багато інших організацій, які ще чомусь вагаються й намагаються знайти діалог із росією. На нашу думку, це абсолютно хибний шлях», — зазначив Голова ВР.

Він зауважив, що Україна веде велику роботу для дотримання принципів РЄ, наприклад, нещодавно парламент схвалив Стамбульську конвенцію.

За його словами, у цій сфері особливо важливим для України стало питання прав жінок та дітей, що найбільше порушуються під час війни.

«Сьогодні десятки, інколи сотні тисяч, українок і українців примусово вивозять з окупованих місць України до російської федерації. Ми сподіваємося в цьому напрямі на потужну політичну й практичну підтримку з боку міжнародних організацій, тому що це українки та українські діти, які мають повернутися в Україну», - сказав Стефанчук.

Насамкінець він ще раз наголосив, що «Україна була і залишається відданою принципам і цінностям Ради Європи, і завжди буде дотримуватися їх незалежно від того, чи є в Україні війна, чи ми живемо в мирному часі. Тому що для нас цінності і принципи мають значення».

Читайте також: Херсонщину можуть спробувати «приєднати» до рф за результатами «соцопитування» – розвідка

Зі свого боку, Марія Пейчинович-Бурич привітала рішення Швейцарської Конфедерації та України об’єднатися для організації такої масштабної Конференції для відновлення України.

«Ми робимо з різних сторін усе, аби підтримати Україну. І це спільне засідання та наша синергія також дуже важливі з огляду на те, що потреби України є нагальними», —сказала вона та додала, що Рада Європи була однією з перших інституцій, які відреагували на війну, розв’язану росією в Україні, швидко і об’єднано.

За її словами, наміри росії у цій війні вже повністю зрозумілі: «руйнувати людські життя, руйнувати життя в цілому, руйнувати інфраструктуру, зруйнувати і стерти». Очільниця РЄ наголосила, що завдання всього світу, у тому числі й Ради Європи, зупинити війну в центрі Європи у 21 столітті.

«Ми зробили все, що могли, і робимо все, що можемо для України, щоби показати нашу підтримку, яка є дуже великою», — запевнила Пейчинович-Бурич.

Також вона висловила захоплення законодавчим процесом, який Український парламент не припиняє попри війну.

Читайте також: російські загарбники призначили референдум про анексію Донеччини на 11 вересня

«Це дуже хоробро, це показує ворогу, що життя продовжується в Україні, і депутати працюють, роблячи все для того, щоб допомогти уряду і президенту», — зауважила генсек РЄ.

Як повідомлялося, державна дума рф 30 червня зареєструвала проєкт поправок до закону "Про порядок прийняття в російську федерацію та утворення в її складі нового суб'єкта", який допускає прийняття до складу росії іншої держави або її частини.

У документі міститься формулювання, що передбачає приєднання територій іншої держави "з урахуванням поділу більшістю громадян культури російської федерації як унікальної спадщини її багатонаціонального народу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-