Верещук про напруженість навколо Литви: Захід має бути єдиним перед російською загрозою

Верещук про напруженість навколо Литви: Захід має бути єдиним перед російською загрозою

Укрінформ
У контексті зростання геополітичного напруження навколо Литви важливо, щоб Захід був єдиним перед російською загрозою.

Як передає Укрінформ, про це заявила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у Телеграмі.

"Зростає геополітичне напруження навколо Литви щодо санкцій по транзиту через Сувалкський коридор. Втім, справа тут не в санкціях і навіть не у росії (бо з нею все давно зрозуміло). Питання в Заході. Чи зможе Захід бути єдиним та твердим перед російською загрозою?" - написала Верещук.

На її думку, розбрат у західному світі, ілюзії серед еліт, нерішучість, півкроки та зволікання з боку лідерів можуть призвести до світової війни, якої Захід так прагне уникнути.

Читайте також: Поступки росії неприпустимі: Науседа - про санкції на калінінградський транзит

"Твердість та єдність. Зрештою, тільки це має значення.Ми, в Україні, це вже добре засвоїли", - наголосила віцепрем'єр.

Як повідомлялося, з 18 червня "Литовські залізниці" припинили пропускати транзитні потяги з товарами, що потрапили під санкції ЄС. Вільнюс пояснив заборону отриманням роз'яснень від Єврокомісії, що транзит товарів, заборонених до ввезення в ЄС, стане порушенням санкцій.

російське мзс 20 червня викликало главу литовської дипмісії Віргінію Умбрасене і заявило їй рішучий протест у зв'язку з рішенням влади Литви заборонити транзит великої номенклатури вантажів у Калінінградську область. Було висунуто вимогу «негайного скасування рестрикцій». При цьому було заявлено, що "росія залишає за собою право на дії щодо захисту своїх національних інтересів".

Читайте також: Лінкявічюс вважає обстріл Києва «меседжем» саміту G7

У свою чергу, Міністерство закордонних справ Литви вручило тимчасовому повіреному у справах рф Сергію Рябоконю ноту, в якій роз'яснено застосування обмежувальних заходів Євросоюзу до деяких категорій товарів, що прямують транзитом у Калінінград.

Відповідно до четвертого пакета санкцій Євросоюзу, прийнятого 15 березня 2022 року, обмежувальні заходи ЄС щодо імпорту і транзиту російської сталі та інших виробів із чорних металів у ЄС та через ЄС набули чинності 17 червня 2022 року – їх не можна перевозити по території Співтовариства.

Санкції були застосовані ЄС та іншими країнами після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-