рф вимагає від Литви скасувати обмеження на транзит вантажного транспорту до Калінінграда

рф вимагає від Литви скасувати обмеження на транзит вантажного транспорту до Калінінграда

Укрінформ
російське мзс викликало очільника литовської дипмісії Віргінію Умбрасене і висловило їй рішучий протест у зв'язку із рішенням влади Литви заборонити транзит великої номенклатури вантажів до Калінінградської області, висунувши вимогу «негайного скасування рестрикцій».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ТГ-канал мзс росії.

Ці дії названі «провокаційними заходами литовської сторони», «відкрито ворожими» стосовно росії. «Якщо найближчим часом вантажний транзит між Калінінградською областю та іншою територією рф через Литву не буде відновлено в повному обсязі, то росія залишає за собою право на дії із захисту своїх національних інтересів», - йдеться в заяві мзс рф.

Литовські залізниці оголосили про припинення з 12:00 18 червня транзиту товарів, які потрапляють під європейські санкції, що прямують до Калінінградської області через територію Литви.

Читайте також: Сейм Литви визнав примусове вивезення українців у рф депортацією

Губернатор Калінінградської області Антон Аліханов заявив, що заборона стосується від 40 до 50% номенклатури вантажів, які традиційно перевозилися між регіонами росії та Калінінградською областю.

Очільник литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс своєю чергою пояснив, що заборона на транзит низки товарів через Литву до Калінінградської області передбачена пакетом санкцій ЄС, який набув чинності 17 червня.

За словами голови комітету ради федерації з конституційного законодавства та держбудівництва Андрія Клішаса, йдеться про «спробу встановлення фактичної блокади» Калінінградської області, що може стати «підставою для дуже жорстких і абсолютно законних дій з боку росії».

Читайте також: Лінкявічюс нагадав російським «імперцям» про місце московії на середньовічній мапі

Ця новина прийшла на тлі повномасштабної російської агресії проти України, яка розпочалася 24 лютого. Після цього Євросоюз ухвалив шість пакетів санкцій проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-