Україна отримала статус кандидата в члени ЄС без умов – Стефанішина

Україна отримала статус кандидата в члени ЄС без умов – Стефанішина

Укрінформ
Статус кандидата в члени ЄС для України Європейською Радою наданий без умов, проте виконання попередніх семи рекомендацій Європейської Комісії необхідні для початку переговорів щодо повноправного членства.

Про це заявила віцепрем’єр – міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю телеканалу «1+1», яке транслювалося в рамках телемарафону, повідомляє Укрінформ.

«Рішення Європейської Ради, яке було ухвалено 23 червня, воно відмінне від тієї рекомендації, яку надала Європейська Комісія, тому що статус кандидата ми отримали безумовно. У рішенні написано, що великі лідери 27 країн ЄС надали Україні європейську перспективу і прийняли рішення надати Україні статус кандидата, крапка», - сказала віцепрем’єр – міністр.

Читайте також: Кремль бісить, що Україна буде членом Євросоюзу — Кулеба

Водночас вона розповіла, що надані Єврокомісією сім вимог залишаються необхідними до виконання, ЄК у кінці року зробить оцінку їх виконання і від цього визначатимуться подальші етапи, пов’язані з членством України в ЄС.

«Тобто ці сім умов не прив’язуються до того рішення, яке ми «здобули» - це слово президента Європейської Ради, статус кандидата, крапка», - пояснила Стефанішина.

Читайте також: Зеленський про отримання статусу кандидата на вступ до ЄС: Давайте пишатися собою

Водночас вона зауважила, що всі сім умов мають «важливий політичний характер», хоча по кожному з напрямків уже «щось зроблено».

Урядовець, зокрема відзначила, що навколо призначення керівника САП було багато скандалів, дискусій, але мало консолідації і рішення не було прийнято.

«Цей клубок треба розмотати і рішення врешті-решт прийняти», - наголосила вона.

Крім того, за її словами, важко в умовах повномасштабної війни починати реформу Конституційного Суду.

Читайте також: Президент збере нараду щодо подальшої дорожньої карти руху України в ЄС

Стефанішина наголосила, що всі вимоги Єврокомісії мають бути виконані Україною, як би не було складно оскільки від цього залежить не лише членство в ЄС, але і довіра європейських партнерів.

Віцепрем’єр – міністр анонсувала, що буквально в найближчі три дні Президент схвалить дорожню карту реалізації кожної із семи рекомендацій ЄК.

«Кожен закон і кожну змінену букву в закони комунікуватимемо у кожну з 27 країн, вони мають знати Україну і все про Україну, ми маємо бути всі впевнені, що Україна конкурентоспроможна і що приєднання до ЄС не буде для нас самогубством і не буде тягарем для ЄС», - додала вона.

Читайте також: Відтепер процес інтеграції України до ЄС став незворотним - Шмигаль

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що попри розв’язану росією війну Україна продовжить втілювати законодавство, норми та правила Європейського Союзу, а Кабінет Міністрів розробить відповідну дорожню карту для виконання вимог вступу до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-