У росії називають «нацистом» кожного, хто виступає проти війни з Україною - Карпентер

У росії називають «нацистом» кожного, хто виступає проти війни з Україною - Карпентер

Укрінформ
росія використовує ультраправий ультранаціоналізм для підкорення України та для підтримки неонацистських та крайніх правих націоналістичних рухів у всій Європі.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Ми викрили очевидну і безглузду брехню про те, що російськомовний, з єврейським походженням, Президент України є нацистом. Ми дуже чітко показали, що термін "нацист" використовується російськими чиновниками просто як кодове слово для позначення кожного, хто виступає проти варварської війни росії проти України. Багато хто в цій Раді говорив про символ Z, камери для тортур, фільтраційні табори, сексуальне насильство, перевиховання та примусове переміщення цивільного населення. Але ми ще не повністю обговорили поширеність ультраправого екстремізму та ультранаціоналізму, а точніше, неонацизму, серед російських сил і їхніх маріонеток", - заявив Карпентер.

Американський посол вказав на те, що жорстокість не появляється сама собою чи спонтанно. На його переконання, абсолютна зневага такої великої кількості російських солдатів до життів людей похилого віку, жінок і дітей в Україні "є прямим результатом того, що цим військам згодовують брехню про Україну та її народ, а також насадження ультранаціоналістичних і дегуманізуючих ідей серед російських військ".

Читайте також: Бенефіс російських графоманів від історії: замальовки на тему початку великої вітчизняної війни

"Така ідеологія вже давно пропагується всередині росії та втілюється доморощеними ультраправими екстремістськими групами", - додав Карпентер.

За його словами, цей крайній правий ультранаціоналізм насправді "культивується як інструмент війни".

"Багаторічна підтримка кремлем насильницьких ультраправих екстремістських груп і його мета знищити та підпорядкувати Україну – це дві сторони однієї медалі", - заявив очільник американської місії в ОБСЄ.

Він також зауважив, що ультранаціоналістичний порядок денний кремля час від часу трансформується також у підтримку неонацистських груп на міжнародному рівні, які прагнуть дестабілізувати демократичні країни.

Американський посол додав, що зв’язки між російською державою та неонацистськими рухами по всій Європі "є широкими та добре задокументованими, і багато з цих відносин ілюструють очевидний зв’язок із війною росії проти України".

Читайте також: Фільтраційні табори: Верещук каже, що міжнародні організації не мають механізмів впливу на росію

На цьому тлі Карпентер вказав, що лише минулого тижня, 15 червня, мінфін США визнав одного з таких неонацистів, Антона Туліна, глобальним терористом. Цей громадянин Швеції, який разом з іншими неонацистами брав участь у нападі на центр для біженців у Гетеборзі, проходив підготовку у російському воєнізованому угрупованні "Партизан" у Санкт-Петербурзі. Ці воєнізовані курси "Партизан" проводив від імені ультранаціоналістичної організації "Російський імперський рух", яка підтримувала вторгнення росії в Україну і яка була визнана Держдепом США як глобальна терористична організація у квітні 2020 року.

За даними ЗМІ, члени неонацистських рухів у низці європейських країнах також пройшли воєнізовану підготовку в росії.

Крім того, підкреслив очільник місії США в ОБСЄ, кремль сприяє розвитку "ультраправої інформаційної екосистеми, що складається з російських ультранаціоналістів та медіаплатформ, чия пропаганда безпосередньо живить неоімперський наратив Кремля, який прагне підкорити й русифікувати Україну".

Читайте також: Зеленський: росія 24 лютого зробила те саме, що нацисти - 22 червня

Американський дипломат назвав низку таких платформ, які поширюють ненависть, дезінформацію, пропаганду та пов’язані з російським урядом. Це – "Геополітіка.ru", "Катехон", "Фонд стратегічної культури". Карпентер виокремив російського олігарха костянтина малофєєва, який в інтересах кремля проводив операції впливу в середовищі крайніх правих у Європі, спонсорував зустрічі та конференції ультраконсервативних партій, а також безпосередньо фінансував політиків.

"Ультранаціоналістичні ідеології призвели до смерті десятків мільйонів людей у ​​ХХ столітті. <...> Незважаючи на це, росія продовжує використовувати ультраправий ультранаціоналізм для підкорення України та для підтримки неонацистських та крайніх правих націоналістичних рухів у всій Європі, які прагнуть дестабілізації та повалення демократії", - підсумував Карпентер.

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ заявив, що росія у своїй війні проти України все робить за лекалами нацистів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-