G7 обіцяє військову підтримку Україні доти, поки вона буде потрібна

G7 обіцяє військову підтримку Україні доти, поки вона буде потрібна

Заява
Укрінформ
На зустрічі міністрів закордонних справ «Великої сімки» - Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також Верховного представника ЄС у Берліні було обговорено російську агресію проти України та роль рф у загостренні глобальної продовольчої кризи.

Про це повідомили в МЗС Німеччини, яка нині головує G7, передає Укрінформ.

«Міністри закордонних справ країн G7 підтвердили свою непохитну підтримку України, включаючи військову та оборонну допомогу доти, поки це буде необхідно», - йдеться у заяві за результатами зустрічі.

Дипломати пообіцяли надати гуманітарну допомогу, підтримку в реконструкції та стабілізації України, а також для посилення стійкості сусідніх країн, зокрема Молдови, яка особливо сильно постраждала від напливу українських біженців. Вони також привітали рішення Європейської ради надати Україні та Молдові статус кандидата в ЄС, а Грузії – статус «перспектива ЄС».

Читайте також: Країни G7 не дозволять росії занурити світ у голод – Бербок

Очільники дипвідомств дали зрозуміти, що війна росії проти України посилює продовольчу небезпеку, зокрема, через блокаду Чорного моря, бомбардування зернових елеваторів і портів, пошкодження сільськогосподарської інфраструктури України.

«Міністри відкинули фальшивий наратив росії та дезінформацію про санкції», - йдеться у заяві.

У ній наголошується, що всі санкції G7 передбачають винятки, які дозволяють російським продуктам харчування та сільськогосподарській продукції надходити на світові ринки.

Міністри закордонних справ "Великої сімки" закликали москву припинити свої атаки та погрози і відкрити українські чорноморські порти для експорту продовольства.

Вони висловили свою підтримку зусиллям Організації Об’єднаних Націй щодо термінового відновлення Чорноморського зернового шляху та плану дій Європейської комісії щодо «Маршрутів солідарності» ЄС-Україна для транспортування зерна автомобільним, залізничним та морським транспортом на світові ринки, до яких країни G7 роблять активний внесок.

Міністри закордонних справ також обмінялися думками про стан підготовки до саміту G7 в Ельмау (Баварія) 26-28 червня, зокрема щодо пріоритетів зовнішньої та безпекової політики глав держав і урядів "Великої сімки".

Читайте також: Країни G7 допоможуть Україні з відновленням лікарень після війни

На зустрічі були присутні особисто глави МЗС ФРН, США, Франції та Італії. Міністри Японії, Канади та Великої Британії долучилися віртуально.

Як повідомляв Укрінформ, у Берліні, на зустрічі з питань продбезпеки 24 червня, обговорюється просування глобальних ініціатив для уникнення голоду на тлі «жорстокої неспровокованої війни росії проти України». Також у центрі уваги - проблеми, пов’язані зі зміною клімату, пандемією COVID-19, конфліктами та зривами в ланцюжках поставок.

Крім того, на саміті G7 у замку Ельмау в Німеччині 25 червня лідери обговорюватимуть «непохитну підтримку демократичної, суверенної й процвітаючої України». Порушуватимуться й інші питання, пов’язані з економікою, стійкістю демократії, кліматом, продовольчою кризою тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-