Країни G7 не дозволять росії занурити світ у голод – Бербок

Країни G7 не дозволять росії занурити світ у голод – Бербок

Укрінформ
Група найбільших економік і демократій світу – G7 – не дозволить кремлівському лідеру путіну реалізувати план «зернової війни» проти всього світу.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільному з державним секретарем США Ентоні Блінкеном брифінгу у п’ятницю в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми чітко заявляємо: ми як міжнародна спільнота не відвертаємося від багатьох країн, які наразі потерпають від голоду, який є прямим наслідком вторгнення росії в Україну… Послання G7 чітке: ми не дозволимо, щоб російська загарбницька війна занурила світ у голод», - заявила Бербок.

Вона назвала цинічним те, що росія за допомогою «зернової війни» намагається призвести до цінового вибуху на зерно та інші продукти харчування «і дестабілізувати цілі країни».

Читайте також: «Зерновою війною» путін намагається роз’єднати світ - Бербок

Держави G7 свідомі своїй особливої відповідальності щодо недопущення кризи, яку намагається спровокувати росія, та діятимуть спільно і солідарно, запевнила німецький міністр, пообіцявши підтримку найбільш постраждалим країнам.

Бербок назвала найактуальнішим завданням організацію шляхів експорту зерна з України. «Ми намагаємося разом відкрити морський шлях, але паралельно інтенсивно будуємо автомобільний зв’зок», - сказала політик.

Вона також згадала американську ініціативу з будівництва зерносховищ.

Читайте також: США оприлюднили розвіддані про знищення росією українських елеваторів

Крім того, Бербок також звернула увагу на інформаційну війну, яку веде рф. «росія веде не лише жорстоку загарбницьку війну за допомогою зброї, жорстоку зернову війну, але також війну за допомогою фейкових новин…москва намагається поміняти місцями злочинця та жертву», - підкреслила глава німецького МЗС.

Вона зазначила, що немає жодних санкцій щодо продуктів, гуманітарних товарів, медичних матеріалв, про які твердять у росії.

«Зрозуміло, ми потребуватиме довгого дихання (терпіння - ред.) не лише для того, щоб підтримати Україну в її самозахисті проти росії та подальшій відбудові, а й для того, щоб подолати глобальні наслідки цієї війни», - заявила Бербок.

Читайте також: рф намагається звалити провину за стрибок продуктових цін на санкції – Бербок

Своєю чергою Блінкен наголосив на пошуку дипломатичного рішення, де це можливо, а якщо такої можливості немає, готуватися до того, щоб підтримати Україну всіма способами та посилити тиск на росію.

Обидва дипломати беруть участь у міжнародній конференції з питань забезпечення продовольчої безпеки в Берліні. Паралельно відбулася зустріч міністрів у колі G7. Окрім Бербок і Блінкена у ній узяли участь глави МЗС Франції та Італії, їхні колеги з Канади, Великої Британії та Японії підключилися віртуально.

Фото: ALT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-