Зеленський: Україна – не прикордоння між орками та ельфами, а майбутній партнер для 27 країн ЄС

Зеленський: Україна – не прикордоння між орками та ельфами, а майбутній партнер для 27 країн ЄС

Відео
Укрінформ
Статус кандидата у члени Європейського Союзу є новим томом в історії європейської інтеграції України, який має лише один варіант завершення – повноправне членство в ЄС.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у спільному з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем зверненні, повідомляє Укрінформ.

«Статус кандидата – це не просто нова сходинка. Це – нова вершина. Не новий абзац, не нова сторінка і навіть не новий розділ. Це – новий том в історії європейської інтеграції України, який ми почали писати сьогодні. І від сьогодні ця книга не має інших варіантів завершення, крім одного: Україна в майбутньому стане членом ЄС. Від сьогодні це закріплено на офіційному рівні», - сказав глава держави.

Він підкреслив, що статус кандидата – це обов’язковий етап, який проходила більшість країн для вступу в ЄС.

Читайте також: У Кабміні озвучили приблизні терміни вступу України до ЄС

За словами Президента, це точка неповернення й не просто нова назва чи вивіска, а новий статус і новий імідж.

«Сьогодні визнано: Україна – не місток, не подушка між Заходом і рф, не буфер між Європою і Азією, не сфера впливу, не «сіра» зона, не транзитна територія, не прикордоння між орками та ельфами. Україна – це майбутній рівний партнер для щонайменше 27 країн ЄС», - наголосив Зеленський.

В той самий час він нагадав, що 28 лютого, коли «посеред укріплень та мішків із піском, у паузах між сиренами повітряної тривоги» в ОП було підписано заявку на членство в ЄС, багато хто сприймав це скептично, а шанси України вважав примарними.

«Я хочу зробити акцент на дуже важливому моменті. Ми змінюємо Україну для себе, а не для когось. Ми втілюємо реформи не через чиїсь вимоги, а через власні переконання. Україна прагне не приєднатися, а повернутися до європейської родини», - підкреслив Президент.

Зеленський нагадав, що у 2014 році український народ відстояв і захистив своє європейське майбутнє, але обрав його набагато раніше, адже демократія та народовладдя існували на українській землі понад тисячу років тому.

Рішення ЄС про надання Україні статусу кандидата глава держави порівняв із заручинами, які є твердим наміром у найближчому майбутньому стати «одним цілим» з ЄС.

«А вже від сьогодні Україна зможе долучатися до роботи окремих органів та нових програм ЄС, доступ до яких обмежено для третіх країн. Сьогодні ми позбулися цього принизливого визначення. Україна ніколи не була такою за сутністю, але офіційна термінологія називала нас саме так. Ми позбулися цього. Ми не третя країна. Не десята, не сота, ми – майбутній член ЄС», - додав Зеленський.

Читайте також: Макрон: Зробимо усе, щоб Україна за спрощеною процедурою змогла стати членом ЄС

Зеленський додав, що Україна об’єдналася і світ побачив нашу унікальну рису: що більше в нас не вірять, то краще в нас виходить.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-