Вивезення зерна з портів України: Чавушоглу розповів деталі плану створення коридорів

Вивезення зерна з портів України: Чавушоглу розповів деталі плану створення коридорів

Укрінформ
Туреччина підтримує запропонований ООН план експорту зерна з України. Зокрема, йдеться про створення зони безпеки безпосередньо біля територіальних вод України, де також буде здійснюватися контроль суден, які прямують в українські порти, аби запобігти перевезенню зброї.

Про це йшлося за результатами зустрічі міністрів закордонних справ Туреччини та Великої Британії Мевлюта Чавушоглу та Ліз Трасс в Анкарі, повідомляє власкор Укрінформу.

«Є план ООН щодо здійснення експорту зерна з України. Ми продовжуємо наші зусилля разом з ООН. Ми контактуємо як з Україною, так і з росією. Ми розглядаємо цей план ООН як реалістичний, тому ми рішуче його підтримуємо. Ми також вважаємо цей процес важливим з точки зору легітимності», - сказав Чавушоглу.

Читайте також: росія вже вкрала в України понад 500 тисяч тонн зерна - посол у Туреччині

За його словами, йдеться про створення зони безпеки для руху та перевірки кораблів.

«Неподалік від українських територіальних вод буде створено зону безпеки, де також буде здійснюватися контроль суден, які прямують в українські порти, щоб переконатися, що не перевозиться зброя чи щось подібне», - розповів Чавушоглу.

Міністр сказав про те, що в Стамбулі запланована зустріч з технічних питань, але її дата поки не відома.

Читайте також: Туреччина – про вкрадене росією українське зерно: Технічно важко встановити його походження

«Ми розуміємо, що питання зернової кризи є невідкладним, його слід вирішити протягом наступного місяця <…> Велика Британія запропонувала експертну підтримку для вирішення цієї кризи», - повідомила після зустрічі очільниця британського МЗС.

Трасс заявила, що для вивезення українського зерна комерційним суднам має бути забезпечений безпечний та безперешкодний прохід.

Міністр закордонних справ Туреччини також запевнив у тому, що Туреччина не дозволить, аби крадене в Україні зерно надходило в країну.

Читайте також: Ердоган обговорив із прем'єр-міністрами Британії та Естонії вивезення зерна з України

«Ми проти незаконного продажу українського зерна на міжнародні ринки росією чи іншою країною. Як Туреччина, ми однозначно не дозволимо цій продукції надходити до нас», – сказав Чавушоглу.

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина робить активні спроби виступати посередником для припинення війни рф проти України, а також у розв'язанні питання вивезення зерна та іншого продовольства з портів України в умовах широкомасштабної агресії рф проти нашої держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-