росія вже вкрала в України понад 500 тисяч тонн зерна - посол у Туреччині

росія вже вкрала в України понад 500 тисяч тонн зерна - посол у Туреччині

Укрінформ
росія використовує до десятка російських та сирійських кораблів для вивезення краденого зерна з тимчасово захоплених територій Херсонської та Запорізької області та вже вивезла понад 500 тис. тонн цього зерна.

Про це в коментарі інформаційному агентству QHA сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

«За нашою інформацією, росія краде з окупованих територій Херсонської, Запорізької областей зерно, яке було на зберіганні, було у приватній та комунальній власності, вивозить його з території окупованого Криму через два порти. Нам про це відомо, звертаємося до відповідних органів іноземних держав з тим, щоб вони відповідним чином реагували... За нашою інформацією, вивезено вже більше 500 тисяч тонн цього зерна. Це робиться з використанням російських та сирійських кораблів, їх до десятка використовується», - сказав Боднар.

Читайте також: Крадіжку видно з космосу: росія вантажить українське зерно на кораблі в Криму

Посол також повідомив, що вкрадене на території України зерно вивозиться в Сирію, Ліван, Єгипет, також кораблі заходять до деяких портів Туреччини.

«Звичайно, ми звертаємося з цим до турецьких органів влади. Точно я зараз компанії назвати не можу, цим займаються правоохоронні органи, але це ті, які афілійовані з військовослужбовцями зс рф, які окупують територію України і також взаємодіють зі спеціальними службами, щоб прикривати свої незаконні операції. Ми знаємо про власників компаній, які оперують кораблями, вони переважно з кубані, але є й ті, хто залучені з території петербурга, москви та деяких інших міст. Повірте, що всіх притягнемо до відповідальності», - сказав дипломат.

За його словами, посольство України в Туреччині взаємодіє з правоохоронними органами та органами влади, допомагає Генеральній прокуратурі Херсонської області, представнику Президента України в АР Крим, аби вся інформація була зібрана в одному місці. Також передано запит на правову допомогу турецькій стороні.

«Ми в постійному діалозі з представниками турецьких органів влади, насамперед з міністерством закордонних справ та міністерством торгівлі. Ми вже направили 12-14 нот з інформацією про кожен захід тих кораблів, які ми фіксуємо. Також було передано запит на правову допомогу. Сподіваємося, що міністерство юстиції та відповідні інші органи приймуть це до швидкого розгляду, й ми матимемо невідкладно результат», - розповів Боднар.

Україна працює над створенням правового механізму припинення цього незаконного трафіку, фіксує факти руху кораблів, заходи в порти.

Окрім того, зараз опрацьовується питання про подання власників компаній та капітанів кораблів, причетних до вивезення краденого в Україні зерна, в міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

«Для нас головне - встановити юридичний факт крадіжки і довести до певного юридичного рішення. Оскільки є порушена кримінальна справа прокуратурою, то це вже правовий шлях», - сказав дипломат.

За його словами, планується проведення аналізу зерна для встановлення регіону його походження.

Читайте також: Туреччинапро вкрадене росією українське зерно: Технічно важко встановити його походження

«Шукаємо можливості для проведення спектрального аналізу зерна, щоб довести його географічне походження. Це також один з елементів доведення позиції. Єдине - щоб ми мали можливість доступу до цього зерна, і над цим ми працюємо з правоохоронними органами Туреччини», - зауважив Боднар.

Як повідомляв Укрінформ, Україна передала Туреччині список кораблів, якими росія намагається вивезти в інші країни та продати крадене в Україні зерно та інші товари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-