Президент Євроради впевнений, що лідери ЄС нададуть Україні статус кандидата

Президент Євроради впевнений, що лідери ЄС нададуть Україні статус кандидата

Укрінформ
Президент Європейської ради Шарль Мішель впевнений, що лідери ЄС ухвалять позитивне рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата.

Про це він заявив сьогодні у Брюсселі перед початком зустрічі глав держав та урядів ЄС із лідерами країн Західних Балкан, яка проводиться перед самітом ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Це - вирішальний момент для Європейського Союзу. Це - геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні. Я переконаний що сьогодні ми надамо статус країни-кандидата України і Молдови та висловимо чітку та потужну європейську перспективу для України, Грузії та Молдови», - наголосив Мішель.

Читайте також: Україна довела, що заслуговує на статус кандидата в ЄС - фон дер Ляєн

Він також зауважив, що зустріч із лідерами Західних Балкан покликана надати нову енергію процесу європейської інтеграції країн цього регіону.

За його словами, на цей час «відбуваються дискусії» в Болгарії щодо врегулювання суперечливих питань із Північною Македонією.

«Ми уважно слідкуємо за ситуацією. Разом із французьким головуванням ми залучені до того, щоб представити пропозиції на стіл. Ми маємо бути здатними розпочати переговори з Албанією та Північною Македонією (щодо членства в ЄС – ред.) так швидко, як це можливо», - сказав президент Європейської ради.

Він відзначив також позитивний ефект зусиль ЄС з нормалізації ситуації в Боснії та Герцеговині, для зниження напруги та забезпечення функціонування державних інституцій.

Як повідомлялося, 17 червня Єврокомісія оприлюднила свій висновок щодо заявок України, Молдови й Грузії на членство в ЄС. Згідно з цим документом, який буде розглянуто Європейською радою під час засідання у Брюсселі 23-24 червня, Єврокомісія рекомендувала надати Україні й Молдові статус кандидатів на членство в ЄС, з певним переліком завдань, які необхідно виконати. Для Грузії на цьому етапі рекомендовано лише європейську перспективу, яка сама по собі є визнанням чіткого шляху країни до європейської інтеграції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-