російська агресія проти України та розширення ЄС – ключові теми Брюссельського саміту

російська агресія проти України та розширення ЄС – ключові теми Брюссельського саміту

Укрінформ
Ключовими темами дводенної зустрічі глав держав та урядів країн Євросоюзу, що розпочнеться завтра у Брюсселі, будуть російська агресія проти України та її наслідки для світової економіки, а також надання Україні і Молдові статусу кандидатів на входження до ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«Лідери ЄС обговорять останній розвиток ситуації стосовно російської війни проти України, включаючи її вплив на глобальну кризу продовольчої безпеки. Вони також обговорять продовження підтримки Європейським Союзом України, що складається з економічної, військової, політичної та гуманітарної допомоги», - йдеться у документі.

Окремим питанням лідери країн ЄС розглянуть подання України, Молдови й Грузії на членство в ЄС. В оприлюдненому повідомленні нагадується, що Україна подала заявку на вступ до ЄС 28 лютого 2022 року, а Грузія і Молдова зробили такий крок 3 березня 2022 року. Єврокомісія оприлюднила свою офіційну думку щодо заявки всіх трьох країн 17 червня 2022 року.

Читайте також: Кандидатство України в ЄС: Президент запевнив, що докладе усіх зусиль для ухвалення рішення

Перед початком саміту лідери країн ЄС проведуть неформальну зустріч із політичними керівниками країн Західних Балкан та обговорюватимуть з ними, зокрема, перспективи європейської інтеграції регіону.

Як повідомлялося, у своїх висновках від 17 червня Єврокомісія визнала європейську перспективу для всіх країн «Асоційованого тріо». При цьому Єврокомісія рекомендувала Європейській раді надати статус кандидатів на членство в ЄС для України й Молдови та визначила умови, за якими можливо продовження процесу євроінтеграції для обох країн.

Читайте також: Столтенберг анонсував широкий пакет підтримки для України на саміті у Мадриді

Грузія на цей час такої рекомендації щодо набуття статусу країни-кандидата не отримала, хоча може отримати такий статус за умови внутрішніх реформ та політичної стабілізації в самій країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-