Мішель запросив лідерів ЄС на саміт, який може стати історичним для України

Мішель запросив лідерів ЄС на саміт, який може стати історичним для України

Укрінформ
Шарль Мішель запросив глав держав та урядів країн ЄС до участі у засіданні Європейської Ради, що відбудеться у Брюсселі 23-24 червня й може мати історичне значення для євроінтеграції України.

Як повідомляє Укрінформ, текст листа президента Європейської ради оприлюднено на сайті ЄР.

«Оскільки війна повернулася в Європу, ми вжили безпрецедентних заходів з використанням геополітичної ваги ЄС. Зараз нам потрібно зробити наступні кроки, щоб зміцнити безпеку та стабільність нашого континенту. Це буде головним центром уваги нашої Європейської ради 23-24 червня. Прийшов час визнати, що майбутнє України, Молдови й Грузії знаходиться в ЄС. Я запрошу вас надати статус країн-кандидатів для України і Молдови. Паралельно ми будемо продовжувати надавати Україні потужну гуманітарну, військову, економічну та фінансову підтримку», - йдеться у документі.

Мішель відзначив також важливість динамічного розвитку відносин між ЄС і країнами Західних Балкан та закликав європейських лідерів надати новий імпульс процесу розширення Євросоюзу та підтримки євроінтеграційних прагнень балканських партнерів. Перед початком формальної частини саміту глави держав та урядів ЄС проведуть зустріч з керівниками країн цього регіону.

Читайте також: Президент: Ми за один крок до початку повноцінної інтеграції з ЄС

«Наслідки війни відчувається далеко за межами нашого регіону. Росія перетворила постачання продовольства на зброю, вона краде зерно, блокує порти та перетворює фермерські землі українців на поле бою. Це уражає багато країн, особливо в Африці, призводить до ризику голоду, політичної та соціальної нестабільності. На основі наших зусиль з допомоги Україні в організації експорту її зерна, ми обговоримо подальші заходи для вирішення цієї проблеми», - написав президент Європейської Ради.

Він відзначив, що під час Конференції щодо майбутнього Європи громадяни ЄС представили багато ініціатив із поліпшення діяльності Євросоюзу. Це, а також поточна ситуація у світі потребує поглибленої дискусії за участі лідерів ЄС, із залученням Центробанку ЄС та президента Єврогрупи.

Читайте також: ЄС надаватиме Україні військову допомогу так довго, як це буде необхідно - Боррель

Як повідомлялося, 17 червня Єврокомісія оприлюднила формальну думку щодо заявок України, Молдови й Грузії на членство в ЄС. Відповідно до висновку Єврокомісії, який буде розглянуто Європейською Радою під час засідання у Брюсселі 23-24 червня, Україна і Молдова отримали європейську перспективу та рекомендацію щодо отримання статусу країн-кандидатів на членство в ЄС, з певним переліком завдань, які необхідно виконати. Грузія на цьому етапі отримала лише європейську перспективу, яка сама по собі є визнанням чіткого шляху країни до європейської інтеграції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-