Оборона, розширення ЄС і російська агресія в Україні — Боррель анонсував зустріч у Люксембурзі

Оборона, розширення ЄС і російська агресія в Україні — Боррель анонсував зустріч у Люксембурзі

Укрінформ
Міністри закордонних справ Євросоюзу у понеділок в Люксембурзі розглянуть Спільну політику ЄС з безпеки й оборони, висновки Єврокомісії у відповідь на заявки України, Молдови і Грузії щодо членства в ЄС, а також наслідки військової агресії рф проти України та пов’язану з нею загрозу голоду у світі.

Про це в понеділок у Люксембурзі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рада ЄС, по-перше, привітає повернення Данії до Спільної політики з безпеки й оборони, - ми отримаємо відповідний документ від міністра закордонних справ Данії. По-друге, міністри обговорять відносини ЄС-Україна, ЄС-Молдова та ЄС-Грузія. Це важливий крок, ознака того, що ЄС готовий підтримати та прийняти сусідів, що хочуть приєднатися до нас та є нашими близькими за переконаннями партнерами», - сказав Боррель.

Ще однією темою, що обговорять міністри, за його словами, буде російська війна проти України, яка є дедалі небезпечнішою не лише для України, але й для всього світу. Блокування росією українського зернового експорту загрожує «великим голодом» для мільйонів людей, насамперед – в країнах Африки.

Читайте також: Президентка Єврокомісії впевнена, що Україна отримає на саміті статус кандидата в ЄС

Відповідаючи на запитання журналістів щодо реакції Грузії на отримання європейської перспективи, але відтермінування надання статусу країни-кандидата, що виходить із оприлюднених минулого тижня висновків Єврокомісії, Боррель зауважив, що сам факт надання Грузії європейської перспективи є величезним кроком вперед, який не можна недооцінювати.

«Хочу підкреслити – ця думка (Єврокомісії – ре.) є великим кроком вперед на європейському шляху Грузії. Ще кілька тижнів тому ніхто не припускав і думки, що відкриває для Грузії чіткий європейський шлях. Зараз вони мають програму того, що робити, вони мають розклад дій та чіткі завдання. Європейський шлях Грузії був досконало позначений. Тож давайте працювати!», - наголосив Боррель.

Він утримався від припущень щодо того, яким може бути рішення глав держав та урядів ЄС щодо статусу кандидатів на входження до ЄС України й Молдови, оскільки це є виключною прерогативою Європейської Ради, засідання якої відбудеться наприкінці поточного тижня.

Читайте також: Продовольча криза: Боррель закликає країни Африки «не вестися» на брехню кремля

«Ми маємо використати цю можливість. Ви маєте позитивну думку (Єврокомісії – ред.), коли йдеться про членство за певними умовами. Це великий крок уперед, його не можна недооцінювати. Скористайтеся цією можливість, працюйте над цим», - підкреслив Високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 17 червня Єврокомісія оприлюднила формальну думку щодо заявок України, Молдови й Грузії на членство в ЄС. Відповідно до висновку Єврокомісії, який буде розглянутий Європейською Радою під час засідання у Брюсселі 23-24 червня, Україна і Молдова отримали європейську перспективу та рекомендацію щодо отримання статусу країн-кандидатів на членство в ЄС, з певним переліком завдань, які необхідно виконати. Грузія на цьому етапі отримала лише європейську перспективу, яка сама по собі є визнанням чіткого шляху країни до європейської інтеграції.

Фото:  DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-