Україна отримала статус кандидата в ЄС не через війну – фон дер Ляєн

Україна отримала статус кандидата в ЄС не через війну – фон дер Ляєн

Укрінформ
Україна отримала європейську перспективу та статус кандидата на членство в ЄС, виключно виходячи із власних заслуг і досягнень, а не тому, що країна вимушена зараз вести війну за власну свободу.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками засідання Колегії Європейської Комісії із розгляду заявок на членства країн «асоційованого тріо» заявила Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, передає Укрінформ.

На прохання агентства вона прокоментувала поширені спекуляції, що позитивне судження Єврокомісії, мовляв, могло бути пов’язаним із російською агресією проти України, а не із досягненнями країни у реформах: «Весь цей процес є основаним на заслугах. Наша комунікація містить дуже чіткий перелік того, що має бути зроблено. Разом з цим, Україна досягла дуже багато. Якщо ви поглянете на результати за останні вісім років, на реформи, які були здійснені, на поліпшення, що відбулися, на всю цю роботу, яку вони провели разом з нами, - все це продемонструвало реальний прогрес. Тож на основі своїх заслуг Україна зараз отримала рекомендацію не лише мати Європейську перспективу, але також отримати статус країни-кандидата», - наголосила Президент Європейської Комісії.

Читайте також: Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата у ЄС

Вона зауважила, що кожна з країн, заявки яких на членство в ЄС розглядалися сьогодні, отримує результати на основі власних досягнень та заслуг. І кожен з претендентів сам вирішує для себе, коли і як швидко він хоче просуватися вперед.

«Я обговорювала всі ці завдання з Президентом Зеленським та Прем’єр-міністром Шмигалем, коли була в Києві десять днів тому. І отримала дуже красномовну відповідь від Президента Зеленського, – навіть якщо б Україна не зверталася по отримання членства в ЄС, всі ці реформи були б необхідними, тому що це добре для країни, для української демократії, та має відбутися у будь-якому випадку», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що більшість досягнень України реалізовані до того, як спалахнула війна, але багато із завдань, що стоять перед країною, можна вирішувати навіть у таких умовах вже зараз. Серед таких завдань Президент Єврокомісії назвала зміцнення верховенства права, завершення формування антикорупційних інституцій та продовження процесу «деолігархизації» країни. Важливим завданням, за її словами, залишається повне виконання рекомендацій Венеціанської комісії щодо дотримання прав людини, у тому числі законодавчий захист прав національних меншин.

«По Україні ми маємо одне чітке послання. Так, Україна заслуговує на Європейську перспективу. Так, Україна має вітатися як країна-кандидат. Це виходить із розуміння, що велика робота була вже здійснена, але важлива робота все ще попереду. Весь процес оснований на досягненнях, і зараз саме Україна тримає в руках можливість визначити власне майбутнє… Це дійсно історичний момент. Ми всі знаємо, що українці готові помирати за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили разом із нами, з Європейським Союзом», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Зеленський вітає висновок Єврокомісії про кандидатство України й розраховує на рішення Євроради

Як повідомлялося, формальна думка Єврокомісії щодо європейської перспективи та надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС є першим практичним кроком у процесі розгляду Євросоюзом заявки України на членство.

23-24 червня у Брюсселі відбудеться саміт ЄС, під час якого глави держав та урядів країн-членів мають прийняти рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата, відповідно до рекомендацій Єврокомісії, які були оприлюднені сьогодні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-