У п'яти справах щодо держзради і колабораціонізму фігурують народні депутати - ДБР

У п'яти справах щодо держзради і колабораціонізму фігурують народні депутати - ДБР

Укрінформ
Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні зареєстровано 5 кримінальних проваджень щодо державної зради і колабораціонізму, у яких фігурують народні депутати.

Про це повідомила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в ефірі телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Від початку великої визвольної війни зареєстровано вже 5 кримінальних проваджень, де фігурують народні обранці: 4 кримінальні провадження за державну зраду і одне кримінальне провадження за колабораціонізм. Думаю, двох народних обранців ви однозначно знаєте, я не маю права називати їхні прізвища”, - сказала Сапьян.

Вона наголосила, що кримінальні провадження, де фігурують високопосадовці й політики, є пріоритетними для ДБР.

“Але ми не можемо пришвидшити деякі процеси. Докладаються максимальні зусилля. І держзрада, і колабораціонізм (розслідування за цими фактами - ред.) - на першому місці. І як тільки буде завершено досудове розслідування, обвинувальні акти одразу буде передано до суду”, - запевнила Сапьян.

Читайте також: заступник глави путінської адміністрації приїжджав до Херсонаставив завдання з «референдуму»

Вона нагадала, що у справі про державну зраду щодо ексдепутата Іллі Киви обвинувальний акт уже у суді.

“Щодо депутата Ковальова, дійсно, кримінальне провадження було відкрито Офісом Генерального прокурора ще у квітні цього року. Просто зазвичай кримінальні провадження, які стосуються політиків, високопосадовців, потребують тиші. Тому, власне, його останній пост став останньою краплиною, коли ми вирішили озвучити інформацію, що це кримінальне провадження є, що проводиться досудове розслідування і жодна його дія не залишається непоміченою”, - зауважила Сапьян.

За її словами, оперативниками Державного бюро розслідувань встановлено факт співпраці з загарбниками.

“Вони постачали харчові продукти на територію Автономної Республіки Крим, з Криму вони постачали на Херсонщину пально-мастильні матеріали, в Голій Пристані віддали санаторій окупантам, причому браво почав заявляти цей народний депутат, що російська федерація прийшла на українську територію надовго. Сподіваюся, він розуміє, наскільки глибоко він помиляється”, - заявила радниця з комунікацій ДБР, додавши, що розслідування триває.

Читайте також: Колаборант Сальдо віддав мережу аптек у Херсоні компанії, пов'язаній з фсб - ЗМІ

Як повідомлялося, народний депутат Олексій Ковальов, обраний у виборчому окрузі 186 (Херсонська область) як висуванець «Слуги народу», виїхав на тимчасово окуповану Херсонщину й у дописі на Фейсбуці зізнався у співпраці з російськими загарбниками та підтримав можливу анексію регіону до росії.

У фракції "Слуга народу" заявили, що виключили Ковальова зі своїх лав, коли у квітні стало відомо про його добровільне перебування на тимчасово захопленій території Херсонщини, і проситимуть Верховну Раду позбавити його мандата, а Офіс Генпрокурора й СБУ - передати справу до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-