Мішель з трибуни ООН розповів про свій візит у Бородянку

Мішель з трибуни ООН розповів про свій візит у Бородянку

Укрінформ
Європейський Союз надає дієву підтримку міжнародному розслідуванню воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєні в Україні російськими військами, та зробить усе, щоб винні були притягнуті до відповідальності.

Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель під час виступу на Раді Безпеки ООН, повідомляє Укрінформ.

«Кілька місяців тому я був у Бородянці, де російськими солдатами були скоєні звірства. Воєнні злочини. Злочини проти людства. Ці злочини мають бути і будуть покарані, винні будуть притягнуті до відповідальності. Нам потрібні свідчення, і зараз ми допомагаємо зібрати докази цих злочинів. Безкарність неприпустима. Ми вітаємо попередні заходи Міжнародного кримінального суду, які наказують росії негайно зупинити цю військову операцію», - наголосив президент Євроради.

Читайте також: Демарш на Радбезі ООН: посол росії втік, коли Шарль Мішель звинуватив рф у продовольчій кризі

Він зазначив, що Європейський Союз цілковито підтримує розслідування прокурора МКС та роботу незалежної комісії з розслідування, допомагає Генеральному прокурору України та громадянському суспільству у зборі свідчень щодо російських злочинів.

Мішель окремо наголосив на важливості та актуальності міжнародної ініціативи ООН «Жінки, мир, безпека». Два роки тому Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав покласти край насильству проти жінок як в умовах бойових дій, так і домашнє. Але просто зараз надходять повідомлення, що російські війська використовують сексуальне насильство як зброю у війні проти України.

«Сексуальне насильство є воєнним злочином, злочином проти людства. Тактика тортур, терору та репресій. Ганебний акт ганебної війни. Всі ці злочини мають бути висвітлені та засуджені, без жодної безкарності», - заявив президент Євроради.

Читайте також: Євросоюз вітає будь-які кроки для спрощення експорту українського зерна – Мішель

За його словами, кремль може заборонити і карати за вживання слова «війна», але це не змінить жахливої реальності. «Тисячі загиблих українських жінок, дітей та чоловіків. Звірства. Зґвалтування. Незліченні українські міста розбомблені та перетворені на руїни. Це війна. Варварська війна, розв’язана постійним членом Ради Безпеки ООН», - підкреслив Мішель.

Як повідомлялося, Рада Безпеки ООН провела засідання щодо ситуації в Україні. Основна увага приділялася сексуальному насильству, пов'язаному з конфліктом, а також торгівлі людьми.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники розв'язали масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-