У Раді точаться дискусії щодо легалізації зброї в Україні - Веніславський

У Раді точаться дискусії щодо легалізації зброї в Україні - Веніславський

Укрінформ
Народні депутати продовжують «тривалі та системні дискусії» з питання легалізації зброї в Україні.

Про це член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, депутат із фракції «Слуга народу» Федір Веніславський сказав в ефірі національного телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз ідуть тривалі та системні дискусії з колегами у Верховній Раді. Думаю, що ми маємо всі шанси більш глобально підійти до легалізації зброї, але дуже важливими складовими є суворий контроль з точки зору отримання дозволу, зберігання і використання цієї зброї», - поінформував Веніславський.

Читайте також: Україні потрібна легалізація обігу зброї - Резніков

Він нагадав, що 23 лютого парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про цивільний обіг вогнепальної короткоствольної зброї для захисту, тобто пістолетів. На його думку, від початку війни ситуація кардинально змінилася, оскільки громадяни, які вступили до лав Сил територіальної оборони, отримали сотні тисяч автоматів. Окрім того, за його словами, сотні тисяч автоматів перебувають на руках українців у вигляді трофейної зброї.

«Вважаю, що ситуація потребує радикальної зміни підходів щодо легалізації зброї. Я прихильник того, що необхідно легалізувати і автоматичну вогнепальну зброю з огляду на те, що при будь-яких механізмах стимулювання громадян до здачі все одно десятки, а можливо, і сотні тисяч зброї, залишиться на руках. Для того, щоб було неможливим її використання в тіньовому обігу, її варто легалізувати», - додав депутат.

Читайте також: Не варто сподіватися скасування загальної мобілізації до завершення війни – депутат

Він також наголосив на важливості визначити коло суб’єктів, яке матиме право на таку зброю. Веніславський вважає, що на першому етапі це мають бути члени Сил територіальної оборони, які вже мають зброю. Водночас другою складовою процесу легалізації, за його словами, є визначення місця зберігання та володіння цією зброєю.

Як повідомлялося, 1 червня в застосунку «Дія» завершилось опитування щодо ставлення громадян України до вільного володіння зброєю. В опитуванні взяли участь 1 726 452 особи.

Голосування показало, що 59% громадян України підтримують вільне володіння зброєю; 22% зазначають, що пістолети категорично не мають бути в обігу серед цивільного населення; 19% відзначили, що пістолети можуть мати всі громадяни, які відповідають вимогам закону, але використовувати їх тільки в тирах чи на стрільбищах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-