Рішення про надання Україні статусу кандидата стало б гарантією безпеки в Європі - Стефанішина

Рішення про надання Україні статусу кандидата стало б гарантією безпеки в Європі - Стефанішина

Укрінформ
Рішення про надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС стало б гарантією безпеки в Європі та всьому регіоні.

Про це заявила віцепрем’єрка-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю Franceinfo під час свого візиту до Парижа, де вона, зокрема, зустрілася з французьким міністром у європейських справах Клеманом Боном, передає Укрінформ.

“Рішення про надання статусу країни-кандидата стало б гарантією безпеки в Європі та всьому регіоні. Воно має бути прийнято дуже скоро. Далі процедура вступу непроста, це потребує часу, але після Європейської ради 16 червня ми зможемо переорієнтуватися на проблеми відбудови України, і в цьому відновленні ми сподіваємося, що Україна стане частиною майбутнього Європи”, - сказала Стефанішина.

Стосовно війни й питання зброї, яку інші держави надають для захисту від російської агресії, віцепрем’єрка зазначила, що для України сьогодні важливо скоординоване отримання зброї відповідно до потреб і графіків поставок.

Читайте також: Україна подала заявку на членство в НАТО у 2008 році й ніколи її не відкликала - Стефанішина

“Зброї недостатньо, враховуючи, що російська федерація застосовує проти України всі види зброї, і її дії є дуже руйнівними. Вся зброя, окрім ядерної, вже застосована російською федерацією на території України, і слід зазначити, що на Донбасі й на Півдні росія може постачати зброю безпосередньо і в необмеженій кількості”, - додала Стефанішина.

Щодо можливості мирних переговорів з огляду на поточну ситуацію вона зауважила, що зараз в Україні йде тотальна, повномасштабна війна, і що з першого дня цієї війни Україна заявила, що готова до переговорів з метою її припинення.

“Але ці переговори не можуть бути скомпрометовані втратами територій”, - наголосила Стефанішина.

На запитання стосовно можливого візиту президента Франції Еммануеля Макрона в Україну, віцепрем’єрка підкреслила, що президент Макрон є великим другом України

“Вся Україна раділа його переобранню, і ми дуже сподіваємося, що він знайде час у своєму графіку, щоб приїхати. Це було б дуже важливо для українського народу”, - додала Стефанішина.

Читайте також: Повоєнна відбудова України: Стефанішина розповіла про план, який готує ЄС

За її словами, Франція стала лідером у великій кількості рішень і процесів, як щодо гуманітарних поставок в Україну, так і щодо військової техніки.

“Навіть якщо порівняно з іншими державами Франція дає менше кількісно, вона має послідовну політику підтримки, і ми дійсно розраховуємо на підтримку Франції. Крім того, ми розуміємо, що сьогодні Франція відіграє ключову роль щодо політики санкцій проти росії”, - підсумувала віцепрем’єр.

Як повідомляв Укрінформ, українські посадовці розпочали серію візитів до столиць Європи для обговорення надання державі статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

“Моя перша зупинка – Париж”, - написала у Фейсбуці Стефанішина з цього приводу.

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-