Єрмак: Гарантії безпеки для України – нині ключове завдання влади

Єрмак: Гарантії безпеки для України – нині ключове завдання влади

Укрінформ
Напрацювання гарантій безпеки для Україні нині є ключовим завданням української влади.

Про це керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив у Телеграмі, інформуючи про Міжнародну робочу групу з питань гарантій безпеки, створену главою держави Володимиром Зеленським, повідомляє Укрінформ.

"Гарантії безпеки для України - це наша ключова задача і важливий інструмент, над яким зараз працює вся команда Президента", – зазначив Єрмак.

Він розповів, що мета новоствореної Міжнародної робочої групи з питань гарантій безпеки – розробляти рекомендації щодо надійних та ефективних безпекових гарантій. Керівник ОП зауважив, що провідні діячі з безпеки, політики, дипломатії, а також науковці будуть запрошені до роботи групи.

Читайте також: Сучасна система ППО і договір з безпеки: Зеленськийпро свої головні завдання

Єрмак поінформував про основні завдання групи. Він запевнив, що влада враховує досвід Будапештського меморандуму, тому працює над тим, щоб угода між Україною та державами-гарантами була юридично зобов’язуючим документом, ратифікованим згідно із законодавствами держав-гарантів.

За його словами, перший блок гарантій безпеки стосуватиметься розширення можливостей України чинити збройний опір агресору.

"Для забезпечення обороноздатності України держави-гаранти мають забезпечити Збройні сили України сучасними конвенційними озброєннями та бойовою технікою без будь-яких обмежень та політично обумовлених перешкод. Крім того, партнери можуть взяти на себе зобов’язання в галузях обміну розвідувальною інформацією, інформаційної, кібернетичної та морської безпеки. Швидке відновлення оборонного потенціалу України є одним із важливих факторів запобігання повторенню агресії", – додав Єрмак.

Читайте також: Україна працює над договором про гарантії безпеки, який не передбачає участі росії - Зеленський

Керівник ОП також констатував, що Україні буде потрібна щорічна фінансова допомога як для відбудови постраждалих внаслідок бойових дій об‘єктів, так і для розвитку оборонного сектора.

Він додав, що наступним блоком гарантій має бути санкційна політика. "Вона є ефективним інструментом для припинення російської агресії нині та стримування її у майбутньому. Нині впроваджені пакети санкцій мають діяти щонайменше до повного виведення російських військ з України. Має бути передбачено механізми впровадження превентивних санкцій у разі реальної загрози агресії. Водночас необхідні гарантії негайного та термінового впровадження узгодженого та синхронного міжнародного режиму санкцій у разі, якщо агресія таки відбудеться", – пояснив Єрмак.

Водночас керівник ОП зазначив, що ще один блок гарантій пов’язаний із політико-дипломатичною підтримкою України. "Глибоке включення України в багатосторонні формати, які покращують її інтеграцію з міжнародною спільнотою, є істотним безпековим чинником. Насамперед це стосується якнайскорішого вступу України до Європейського Союзу", – аргументував він.

Як повідомлялося, раніше Єрмак на Всесвітньому економічному форумі в Давосі в межах панелі Securing Europe представив створену за дорученням глави Української держави Володимира Зеленського Міжнародну робочу групу з питань гарантій безпеки. Керівники групи – Єрмак та колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-