Україна не допускає ухвалення шостого пакету санкцій без нафтового ембарго проти рф - Кулеба

Україна не допускає ухвалення шостого пакету санкцій без нафтового ембарго проти рф - Кулеба

Укрінформ
Україна наполягатиме на включенні до шостого пакету санкцій ЄС проти росії ембарго на постачання нафти.

Про це заявив глава зовншіньополітичного відомства Дмитро Кулеба у Брюсселі за підсумками участі у засідання ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не вірю в те, що шостий пакет санкцій може бути ухвалений без нафтового ембарго. Україна проти ухвалення шостого пакету без нафтового ембарго. Я переконаний, що нафтове ембарго буде представлене. Єдиним питанням залишається коли, і якою буде ціна, яку Європейський Союз буде змушений заплатити, щоб це відбулося. Але загальна динаміка стосовно санкцій проти росії є незворотною. Є загальне розуміння, що санкційний тиск має тривати та нарощуватися, поки Україна не переможе у цій війні», - наголосив Кулеба.

Читайте також: Нафтове та газове ембарго проти рф слугує «найкращим інтересам Європи» – Кулеба

Він зауважив, що під час зустрічі відбувся інтенсивний обмін думками з цього приводу з європейським міністрами. На момент розмови рішення щодо шостого пакету санкцій ще не було прийняте, тож не було ясності, чи вдасться ухвалити нафтове ембарго.

«Міністри ЄС продовжують своє обговорення. Те, що я чув, - це чітка та переважна підтримка шостого пакету із нафтовим ембарго. Де-факто не буде перебільшенням сказати, що є лише одна країна, яка блокує нафтове ембарго, і Європейському Союзу потрібно знайти вихід, відповісти на її занепокоєння та зробити так, щоб це відбулося. Я бачив чітке лідерство високого представника ЄС Жозепа Борреля, щоб досягти розуміння серед країн-членів, що йдеться про репутацію Євросоюзу і про його здатність приймати рішення, що влаштовують всі сторони», - зауважив міністр закордонних справ України.

Він подякував усім країнам-членам, які вже висловили готовність розпочати роботу над сьомим пакетом санкцій відразу після того, як буде прийнятий шостий.

Читайте також: В України немає зайвих шести місяців, щоб чекати на нафтове ембарго ЄС - Устенко

«Це надихає і надсилає чіткий сигнал, що в питаннях санкцій та зброї речі більш-менш рухаються вперед. Ми хотіли б, щоб вони рухалися швидше. Але вони рухаються у потрібному напрямку», - сказав Кулеба.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо позиції Угорщини, він зауважив, Україна та Угорщина мали різні моменти у своїй історії, але обидва народи століттями живуть як сусіди і розуміють необхідність будувати відносини на основі добросусідства. При цьому Кулеба утримався від будь-яких зауважень на адресу уряду Угорщини.

«Я думаю, що це ЄС має надсилати послання прем’єр-міністру Орбану. Я не можу втручатися та примушувати їх приймати те або інше рішення. Моя робота – знаходити аргументи та переконувати. Ми не погоджуємося з тим, що (нафтове) ембарго не прийнято. Нам зрозуміло, звідки взялася ця проблема. Але час спливає. Щодня росія заробляє гроші та інвестує їх у війну…. Цю проблему Європейський Союз має вирішувати сам», - наголосив український міністр.

Читайте також: Рютте виступив у Раді: Нідерланди повністю відмовляться від російської нафти

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається Рада міністрів закордонних справ ЄС за участю міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Європейські урядовці отримали від українського міністра інформацію про розвиток подій в Україні та її боротьбу проти російської агресії. Міністри обговорили шляхи продовження економічної, фінансової, гуманітарної та військової підтримки України, а також питання щодо застосування шостого пакету санкцій проти росії та європейську перспективу України.

Фото: picdrop.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-