ЄС і Японія вимагають від росії негайно і без додаткових умов вивести війська з України

ЄС і Японія вимагають від росії негайно і без додаткових умов вивести війська з України

Заява
Укрінформ
Європейський Союз та Японія, які провели зустріч на вищому рівні у Токіо, звернулися до російської федерації з вимогою негайно та без додаткових умов припинити неспровоковану агресію проти України та вивести війська з її території.

Про це йдеться у спільній заяві, ухваленій за підсумками саміту ЄС-Японія, передає Укрінформ.

«ЄС і Японія вимагають, щоб росія негайно припинила свою військову агресію на території України, негайно та без додаткових умов вивела всі сили та військове обладнання з усієї території України, повною мірою поважала територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України в її міжнародно визнаних кордонах. Ми підтримуємо Україну у співробітництві з G7 та іншими країнами, близькими за переконаннями, включаючи розширення санкцій проти путінської росії», - йдеться у документі.

Сторони зазначили, що неспровокована та невиправдана військова агресія росії проти України є грубим порушенням міжнародного права та принципів Хартії ООН, підриває європейську та глобальну стабільність і безпеку. У цьому зв'язку наголошується на необхідності тісної взаємодії між ЄС і Японією у відновлені миру і стабільності, дотриманні положень Хартії ООН та міжнародного права.

Читайте також: Лідери ЄС та Японії підтвердили свою політику щодо санкцій проти росії

«Ми рішуче засуджуємо агресію росії, що призвела до масової загибелі та страждань цивільного населення. Винні у воєнних злочинах та звірствах, скоєних росією, понесуть відповідальність та будуть притягнуті до правосуддя», - наголошується у спільній заяві.

У документі зазначається, що ЄС і Японія і далі надаватимуть Україні скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. При цьому сторони визнали, що агресія росії проти України підірвала міжнародний правопорядок, призвела до економічних порушень, що зачепили партнерів у всьому світі. ЄС і Японія наголосили на рішучості працювати разом із міжнародною спільнотою у глобальному та багатосторонньому вимірах, щоб знайти рішення та зменшити глобальний руйнівний вплив цих явищ, що були спровоковані російською агресією.

«російська агресія проти України позначилася на стабільності міжнародного енергетичного ринку, що призвело до значного зростання цін на викопне паливо та цін на електрику у глобальному вимірі… З огляду на санкції проти росії ми будемо працювати на тим, щоб зберегти стабільність глобального енергетичного ринку та допомогти одне одному у підтриманні безпеки постачання, зокрема у поставках скрапленого газу (LNG)», - йдеться у документі.

Читайте також: Японія заморозила активи російських Сбербанку й Альфа-Банку

Сторони також підтвердили намір вжити негайних заходів для прискорення енергетичної трансформації на основі підвищення енергоефективності та широкомасштабного застосування технологій виробництва чистої, безпечної та стійкої енергії.

«Ми будемо співпрацювати для зменшення залежності Європи від енергетичних поставок з росії та для диверсифікації джерел постачання енергії. Ми визнаємо необхідність інвестицій для досягнення цієї мети», - наголошується у спільній заяві.

При цьому ЄС і Японія засудили роль, яку у збройній агресії росії проти України відіграв білоруський режим.

Як передає кореспондент Укрінформу, сьогодні на брифінгу у Брюсселі речниця Єврокомісії Дана Шпінант поінформувала, що Європейський Союз на переговорах у Токіо представляли президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент Європейської ради Шарль Мішель. Разом із урядом Японії вони погодили напрямки зміцнення двосторонніх відносин у таких сферах, як технології, торгівля, інвестиції, кліматичні зміни, сталий розвиток та безпека.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-