Генсек ООН має піти у відставку, якщо не забезпечить гуманітарний коридор із Маріуполя – Чалий

Генсек ООН має піти у відставку, якщо не забезпечить гуманітарний коридор із Маріуполя – Чалий

Укрінформ
Експосол України в США Валерій Чалий вважає, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш має подати у відставку, якщо після поїздки до москви виявиться неспроможним забезпечити гуманітарний коридор із Маріуполя.

Таку думку дипломат висловив у інтерв’ю «Радіо НВ», передає Укрінформ.

«Ви уявіть собі – ООН абсолютно не спромоглася відреагувати на безпекові виклики, їй залишились тільки гуманітарні. Якщо вони й тут не покажуть результату, то пан Гуттереш має взагалі скласти свої повноваження, якщо він не зробить (гуманітарний - ред.) коридор у Маріуполь», - сказав Чалий.

Він зауважив, що війна росії проти України є викликом світовій безпеці, на який ООН не може не реагувати, однак Генеральний секретар Організації вирішив відвідати нашу країну лише через два місяці після її початку.

«Через два місяці війни, після Бучі і після всього, пан Гуттереш нарешті вирішив поїхати (в Україну - ред.), тому що критика була серйозна. У багатьох публікаціях писали: якщо не буде цієї поїздки, то про ООН взагалі можна забути», - зазначив Чалий.

Читайте також: Клімкін дорікнув керівництву ООН за бездіяльність у питанні Маріуполя

Водночас, на його думку, рішення Гуттереша відвідати спершу москву, а потім Київ - «це не помилка, це, на жаль, дуже свідомий крок».

Експосол додав, що мав особисті зустрічі з Генеральним секретарем ООН і вважає його гарним політиком і досвідченим дипломатом.

«Але час так змінився, що не можна бути просто гарним політиком, треба досягати результату. Не можеш досягати – сходь з історичної арени, давай дорогу іншим», - вважає Чалий.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський на пресконференції 23 квітня розкритикував Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша за рішення відвідати росію перед візитом в Україну і заявив, що Київ очікує від нього стовідсоткової підтримки.

Читайте також: Президент: російська армія зробила цьогорічний Великдень в Україні червоним від крові

Агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомбардують беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу.

Із заблокованого російськими загарбниками Маріуполя загалом евакуювалися на підконтрольну українській владі територію близько 150 тисяч жителів, залишаються у місті ще близько 120 тисяч.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку "Азов", морська піхота, мотострільці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-