ООН має припинити фінансувати війну через закупівлю товарів та послуг у рф - Кислиця

ООН має припинити фінансувати війну через закупівлю товарів та послуг у рф - Кислиця

Укрінформ
Українські дипломати домагаються від ООН «припинити фінансування російської агресії» шляхом закупівлі російських товарів та послуг.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CBS News.

Україна звернулася до керівництва ООН із проханням «негайно призупинити співпрацю ООН з росією щодо неосновних закупівель», проте отримала незадовільну відповідь.

«Якщо ви купуєте товари та послуги в російських компаній, ви підтримуєте їхні воєнні зусилля», - заявив Кислиця виданню.

Читайте також: росія, як і її нацистські попередники, проводить політику винищення всього народу – Кислиця в ООН

З 2014 року, коли путін розпочав своє перше вторгнення в Україну, ООН витратила на російські товари та послуги щонайменше 2,5 млрд доларів. Тільки за 2020-й (останній рік, за який є дані) закупівлі ООН у росії обчислювалися 272 млн доларів. На ці гроші купується широкий спектр товарів – від продовольства для гуманітарної допомоги до вертольотів для місій з підтримання миру.

В офіційному листі, надісланому керівництву ООН у березні, делегація України попросила «негайно призупинити всі неосновні закупівлі ООН в рф».

Читайте також: ЄС створив платформу спільних закупівель газу, аби позбутись енергозалежності від рф

За словами речника Генсека Стефана Дюжарріка, ООН відповіла на лист, пояснивши, що закупівлі ООН визначаються «на основі найкращого співвідношення ціни та якості, справедливості, чесності й прозорості, а також ефективної міжнародної конкуренції», і що решта чинників до уваги не беруться.

Дюжаррік сказав, що порядок витрачання коштів ООН встановлено Генеральною Асамблеєю, і для його зміни потрібна нова резолюція ГА. Водночас Кислиця зазначив CBS News, що відповідь ООН була «незадовільною з політичного погляду й сумнівною – з морального».

Читайте також: Європейці платять за газ через «газпромбанк», який фінансує війну - розвідка

У неділю шість колишніх українських дипломатів, включаючи ексдиректора із закупівель ООН та експослів, також надіслали лист із закликом до ООН припинити всі закупівлі в Росії.

«Припиніть фінансувати російську агресію через економічні можливості ООН», - ідеться в листі, отриманому ексклюзивно CBS News.

Автори листа вказують на голосування Генеральної Асамблеї минулого тижня за усунення Росії з Ради з прав людини ООН. «Коли є політична воля, є можливість вчинити правильно», - написали вони.

Згадавши суму, яку ООН заплатила Росії за товари та послуги після вторгнення путіна у 2014 році, ексдипломати зазначають: «На тлі глобальних економічних санкцій така «щедрість» викликає подив».

Читайте також: ЄС збільшить військову допомогу Україні на 500 мільйонів євро – Боррель

У листі наголошується, що в той час, як Євросоюз запроваджує санкції проти російської авіації у зв'язку з війною в Україні, «Секретаріат ООН продовжує розробляти нові замовлення російським підрядникам».

Кислиця підтвердив кореспондентові Укрінформу, що надсилав такий лист керівництву ООН.

Читайте також: Росія байдужа до рішень ООН, і в цьому проблема

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-