ЄС створив платформу спільних закупівель газу, аби позбутись енергозалежності від рф

ЄС створив платформу спільних закупівель газу, аби позбутись енергозалежності від рф

Укрінформ
Єврокомісія оголосила про створення та проведення першої зустрічі так званої «Платформи ЄС з енергетичних закупівель», головною метою якої буде координація дій між країнами-членами у спільній закупівлі енергоресурсів та підвищення безпеки їх постачання.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«З метою забезпечення енергетичного постачання в ЄС за прийнятними цінами у поточному геополітичному контексті, а також для виходу із залежності від російського газу, Європейська комісія разом із країнами-членами заснувала Платформу ЄС з енергетичних закупівель для спільних закупівель газу, LNG (скрапленого газу – ред.) та водню», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, рішення щодо створення такого механізму було прийнято главами держав та урядів ЄС під час засідання Європейської Ради 25 березня цього року. Участь у роботі цієї структури для країн-членів є добровільною, аби скористатися повною мірою політичною та ринковою вагою усього Європейського Союзу.

Читайте також: Президентка Європарламенту закликала звести енергозалежність від росії до нуля

«Щоб досягти успіху у виконання цього завдання, ЄС має скористатися своєю колективною політичною та ринковою силою на глобальному ринку газу. За допомогою енергетичної Платформи ЄС, ми скористаємось досвідом минулих кількох місяців, щоб забезпечити скоординований європейський підхід до імпорту газу на найкращих умовах», - зауважила з цього приводу Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Платформа дозволить гарантувати безпеку постачання, зокрема, для заповнення газових сховищ до настання наступної зими.

Можливості Платформи ЄС з енергетичних закупівель будуть використовуватися для координації дій між країнами-членами на загальноєвропейському рівні у таких сферах, як визначення обсягів попиту, раціональне використання енергетичної інфраструктури, формування кола неросійських постачальників енергоресурсів з використанням можливостей глобального ринку.

Головний наголос у диверсифікації джерел постачання газу, як передбачається, буде зроблений на розширення поставок LNG (скрапленого газу) та збільшення його імпорту з США та від інших міжнародних партнерів, за винятком росії.

Читайте також: Газова пастка для Європи: як Кремль намагається розсварити країни ЄС

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

Європейський Союз запровадив уже п’ять пакетів економічних та особистих санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремлівської «машини війни» до продовження війни. Водночас, Євросоюз робить практичні кроки для зменшення своєї залежності від імпорту російського газу й нафти, які рф неодноразово використовувала проти Європи та продовжує розглядати поставки енергоресурсів як різновид геополітичної зброї.

Фото: ontras.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-