Опитувальник від ЄС: на Банковій кажуть, що для України він невеликий

Опитувальник від ЄС: на Банковій кажуть, що для України він невеликий

Укрінформ
Україні залишилося подати до Європейської комісії орієнтовно 30% інформації для набуття статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Про це заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Опитувальник суттєво менший. Це книжечка на 40 сторінок запитань. Опитувальники попередніх країн були набагато більші – до чотирьох тисяч сторінок запитань», - сказав він.

Жовква пояснив, що Україна вже зробила вагому роботу на шляху до ЄС. За його словами, 70% інформації щодо держави вже знаходиться в Європейській комісії.

Читайте також: Президент: Україна впритул наблизилась до реалізації давньої мети - вступу до ЄС

«Коли ми укладали угоду про асоціацію, або коли приєднувалися до системи ENTSO-E, ми надавали Єврокомісії інформацію щодо того, що відбувається в Україні, в якому стані економіка, енергетика у випадку ENTSO-E, тому нам залишилося подати до Європейської комісії лише приблизно 30% такої інформації», - додав заступник керівника ОП.

Він також повідомив, що Президент Володимир Зеленський дав доручення українському уряду заповнити опитувальник упродовж тижня. У цьому контексті Жовква зауважив, що Україна вже перебуває на певному етапі відносин із Європейським Союзом та має позитивну оцінку з боку ЄС щодо виконання угоди про асоціацію, тому всі процеси на шляху євроінтеграції буде значно легше зробити.

Заступник керівника ОП розповів, що після того, як Україна заповнить опитувальник, Єврокомісія має надати висновок щодо відповідності держави Копенгагенським критеріям, а потім передати його Європейській раді на розгляд держав-членів ЄС.

«Коли члени ЄС схвалять опитувальник, Україна отримає статус країни-кандидата, а далі розпочнуться переговори щодо вступу до ЄС», - зазначив Жовква.

Читайте також: Фон дер Ляєн передала Зеленському опитувальник для статусу кандидата на членство в ЄС

Водночас він запевнив, що робота над євроінтеграцією України триває щодня. Серед іншого заступник керівника ОП повідомив, що однією з основних тем розмов Президента Зеленського з лідерами європейських держав – пришвидшення процедури членства України в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня передала Президенту України Володимиру Зеленському опитувальник для набуття статусу кандидата на членство в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-