Збільшення підтримки НАТО посилить позиції України на переговорах - Столтенберг

Збільшення підтримки НАТО посилить позиції України на переговорах - Столтенберг

Укрінформ
Північноатлантичний Альянс допомагатиме Україні в захисті від вторгнення росії, але дипломатичні параметри щодо умов для припинення вогню, включаючи деокупацію захоплених росією територій, визначатиме сама Україна.

Про це на пресконференції перед дводенним засіданням Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ, що розпочинається завтра у Брюсселі, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так керівник Альянсу відповів на запитання преси, чи наполягатиме НАТО на повному виведенні російських військ з України на позиції, що були до початку агресії 24 лютого 2022 року.

«Завдання НАТО – надати підтримку Україні. Ми робимо це, надаємо фінансову підтримку, обладнання, військову та гуманітарну допомогу. Від України залежить, від її уряду, від Президента Зеленського та від народу України, якого роду мирні домовленості вони можуть прийняти», - зазначив Столтенберг.

Він зауважив, що існує прямий зв'язок між тим, що можливо досягти за столом переговорів, і тим, наскільки сильні позиції на полі бою. Тож що більшу підтримку союзники по НАТО зможуть надати Збройним силам України, що сильнішими будуть їхні позиції на полі бою з російськими загарбниками, то сильнішими будуть позиції України за столом переговорів щодо умов миру.

«Це не моя справа – давати поради. Що залежить від мене та союзників по Альянсу – надати підтримку. І тоді вже влада, Президент і народ України будуть вирішувати, якого роду домовленості вони можуть прийняти. Ми зі свого боку ніколи не визнаємо незаконно окуповані території. Союзники по НАТО ніколи не визнають незаконну анексію Криму та інші незаконно окуповані території», - наголосив генсек НАТО.

Читайте також: Російська армія готує новий наступ на сході України - Столтенберг

24 лютого росія розпочала війну проти України, російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Союзники по НАТО надають Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку у реалізації права країни на самооборону проти російської агресії, але не планують надсилати війська або літаки, для «уникнення прямого зіткнення між НАТО і росією».

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-