МЗС України спіймало Медведєва на брехні в заяві про експорт продуктів до ЄС

МЗС України спіймало Медведєва на брехні в заяві про експорт продуктів до ЄС

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України заявило, що погрози заступника голови радбезу рф Дмитра Медведєва заборонити експорт аграрної продукції «недружнім» державам лише підтверджує статус рф як країни-агресора.

Про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства, оприлюдненому у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зазначається, що 1 квітня Медведєв пригрозив світовій спільноті використанням обмеження експорту російської аграрної продукції до “недружніх” країн. При цьому, звертає увагу МЗС, офіційний представник росії відверто називав експорт продовольства зброєю, фактично підтверджуючи статус рф як країни-агресора не лише у військовому та енергетичному, а й у продовольчому вимірі.

«Зазначена заява є черговим свідченням деструктивних дій РФ, які, зокрема, порушують основні принципи Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) - гарантування продовольчої безпеки та подолання голоду. Наміри російської сторони також підривають можливості світової спільноти з досягнення цілей сталого розвитку до 2030 року», - наголосили у відомстві.

У МЗС підкреслили, що така політика країни-агресора ставить під питання доцільність її членства в ФАО та інших міжнародних організаціях.

Водночас дипломати наголошують, що заява експрезидента рф рясніє фактологічними помилками та свідомими маніпуляціями. Зокрема, заявили в МЗС, у 2020 році рф імпортувала тільки з ЄС, США та Канади харчової та аграрної продукції на суму щонайменше у 6,82 млрд доларів США (а не “нічого”, як вважає заступник голови ради безпеки російської федерації); за обсягами виробництва зерна росію перевершують не лише Китай і Індія, як заявляє медвєдєв, а й США, ЄС та Бразилія (до “недружніх” країн рф відносить власних конкурентів на продовольчому ринку).

Крім того, якщо росія перенаправить свої товарні потоки з одних країн до інших, це жодним чином не вплине на світовий баланс зернових і насиченість ринків, заявляють у українські дипломати.

«Що дійсно впливає на світові ціни на продовольство і буде ще більше впливати в наступному сезоні - це блокування росією відвантажень з українських портів, мінування суднохідних шляхів, блокування посівних робіт в Україні через проведення військових дій та свідоме знищення української сільгосптехніки та інфраструктури», - констатували у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС також закликало міжнародну спільноту засудити дії росії, вимагати відведення нею своїх сил і засобів з території України, припинити блокування українських портів, а також посилювати економічні санкції з метою припинення збройної агресії проти України та запобігання гуманітарної катастрофи і погіршення ситуації з голодом у світі.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Human Rights Watch, російське вторгнення в Україну посилило продовольчу кризу на Близькому Сході та в Північній Африці. Зокрема, Ліван отримує 80% пшениці з України; Єгипет закуповує пшеницю, а також великі обсяги олії; Лівія імпортує понад 40% пшениці з України; Ємен - не менше 27%. Крім того, Північно-Західна Сирія забезпечує регіон пшеницею і борошном, закупленим через Туреччину, але остання також імпортує 90% пшениці з України.

Фото: КоммерсантЪ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-