ЄС привітав резолюцію Генасамблеї ООН із вимогою до путіна негайно вивести війська з України

ЄС привітав резолюцію Генасамблеї ООН із вимогою до путіна негайно вивести війська з України

Укрінформ
Європейський Союз твердо підтримує міжнародне співтовариство у засудженні варварської агресії росії проти України, та вітає прийняту вчора резолюцію Генеральної Асамблеї ООН, яка переважною більшістю голосів вимагає від путіна негайно та безумовно вивести всі свої війська з усієї території України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля щодо резолюції ГА ООН стосовно гуманітарних наслідків агресії проти України, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«У четвер Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує важкі гуманітарні наслідки агресії російської федерації проти України, із вимогою негайного зупинення атак проти цивільного населення. Резолюція вимагає безпечного та безперешкодного проходу для цивільних людей, що рятуються від насильства, а також забезпечення безпечного та безперешкодного доступу до гуманітарної допомоги для всіх, хто її потребує. Вона (резолюція – ред.) отримала переважну підтримку з усіх регіонів світу, "за" проголосували 140 країн, і лише 5 – проти», - наголосив Жозеп Боррель.

Він нагадав, що вже протягом місяця росія продовжує щоденні атаки проти цивільного населення та цивільної інфраструктури в Україні. Люди, що намагаються полишити оточені міста, піддаються обстрілам, артилерійський вогонь ведеться по школах, лікарнях та по житлових будинках. Надходять повідомлення про те, що агресор використовує кластерні боєприпаси у населених районах.

«Ці навмисні атаки на цивільних ганебними, гидкими та являють собою серйозне порушення міжнародного гуманітарного законодавства. Вони мають бути зупинені зараз, росія має вивести всі свої військові сили з території України – негайно, повністю та безумовно. Ті, хто повинні у порушенні міжнародного гуманітарного права, будуть притягнуті до відповідальності», - йдеться у документі.

Як зазначається у заяві Високого представника ЄС, окрім руйнування України та дестабілізації Європи, цей конфлікт піддає мільйони людей небезпеці нестачі продуктів харчування, зокрема, у країнах із низьким рівнем розвитку, що часто накладається на вже й без того важку гуманітарну ситуацію. У цьому зв’язку, ЄС привітав ініціативу Генерального секретаря ООН щодо утворення Глобальної кризової групи для реагування та усунення цих ризиків. ЄС та його країни-члени, зі свого боку, також здійснюватимуть заходи із подолання продовольчої небезпеки та інших негативних наслідків, що були спричинені російською військовою агресією проти України.

«Як демонструє резолюція, що була ухвалена Генеральною Асамблеєю, наша рішучість є твердою. Світ має залишатися об’єднаним проти грубого порушення росією Хартії ООН, міжнародних законів та прав людини», - додав Високий представник ЄС.

Як вже повідомлялося, 24 лютого 2022 року путінська росія розпочала неспровоковану війну проти України, розпочала бомбардування мирних міст та селищ, спричинила масові втрати та поранення серед мирного населення. В той час, як народ і Збройні Сили чинять запеклий спротив та завдають великих втрат агресору, близько 3,6 мільйона українців, переважно, жінки та діти, були вимушені шукати порятунку на території країн ЄС.

Криза в Україні, що була спричинена агресією росії, а також її негайні та довгострокові наслідки для всієї системи європейської та світової безпеки, були обговорення 24 березня на надзвичайних самітах НАТО, G7 та Європейської Ради, за участі Президента США Джо Байдена.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-