Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про гуманітарні наслідки агресії проти України

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про гуманітарні наслідки агресії проти України

Укрінформ
Генеральна Асамблея ООН на спеціальному надзвичайному засіданні, що проходило 23–24 березня, ухвалила в четвер резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України».

Як передає власний кореспондент Укрінформу, за ухвалення документа проголосувало 140 країн, утрималося - 38, проти були росія, білорусь, Північна Корея, Еритрея, Сирія.

Генасамблея нагадала Москві про передбачене в Статуті ООН зобов'язання утримуватися в міжнародних відносинах від загрози силою або її застосування проти територіальної недоторканності чи політичної незалежності будь-якої держави, а також підтвердила прихильність суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

«Воєнний наступ російської федерації на суверенній території України та його гуманітарні наслідки мають такі масштаби, яких міжнародне співтовариство не бачило в Європі протягом десятиліть», - ідеться в резолюції. При цьому ООН нагадує свою вимогу до рф «негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Документ констатує наявність тяжких гуманітарних наслідків воєнних дій рф проти України, включаючи облогу, обстріли та повітряні удари по густонаселених містах України, зокрема Маріуполю, а також напади на цивільних осіб, включаючи журналістів, цивільні об'єкти, зокрема школи та інші навчальні заклади , системи водопостачання та каналізації, медичні установи та їхні транспортні засоби й обладнання, викрадення місцевих посадовців, а також напади на дипломатичні установи та культурні об'єкти.

ГА ООН рішуче засуджує будь-які напади на цивільних осіб та об'єкти, включаючи колони евакуації.

У резолюції також висловлюється занепокоєння впливом війни на продовольчу безпеку «у глобальному масштабі», оскільки Україна «є одним з найважливіших у світі регіонів з експорту зерна та сільськогосподарської продукції», і «мільйони людей стикаються з голодом».

Крім того, вказується на можливі гуманітарні наслідки бомбардувань та обстрілів української ядерної інфраструктури й вплив на навколишнє середовище.

При цьому Генасамблея вимагає негайного припинення воєнних дій рф проти України, зокрема будь-яких нападів на цивільних осіб та цивільні об'єкти.

«Потрібно забезпечити повний захист цивільного населення, включаючи гуманітарний персонал, журналістів та осіб, які перебувають у вразливому становищі, включаючи жінок та дітей», - ідеться в резолюції.

Документ також вимагає захисту медичного та гуманітарного персоналу, їхніх транспортних засобів та обладнання, медичних закладів, об'єктів, необхідних для виживання цивільного населення, і громадянської інфраструктури, яка має вирішальне значення для забезпечення можливості надання основних послуг в умовах збройного конфлікту.

При цьому сторони мають гарантувати безпечний та безперешкодний доступ для гуманітарного персоналу, а також його транспортних засобів, предметів постачання та обладнання.

Як повідомляв Укрінформ, попереднє засідання надзвичайної сесії Генасамблеї відбулося 28 лютого – 2 березня. 2 березня ГА ООН ухвалила резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення Росії в Україну й вимагає від РФ негайно вивести війська з української території. «Проти» голосували ті самі 5 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-