Європерспектива для України: Берлін наполягає на критеріях членства в ЄС

Європерспектива для України: Берлін наполягає на критеріях членства в ЄС

Укрінформ
Європейський Союз залишається згуртованим у бажанні допомогти Україні, але не готовий змінити правила прийому нових членів.

Це випливає з відповідей канцлера ФРН Олафа Шольца на запитання журналістів за результатами саміту ЄС у Версалі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ситуація така, що існують дуже чіткі принципи та критерії членства в ЄС <…>; є економічні, правові питання, питання демократії та верховенства права», - заявив Шольц, який назвав рішення лідерів ЄС щодо перспективи членства України «виваженим».

Він нагадав про Угоду про асоціацію, яка вже діє, про масивну допомогу, яка надається з 2014 року та не буде припинена, про перспективи для розвитку, які будуть створені після завершення війни. Але, підкреслив політик, в питанні членства «критерії будуть відігравати роль».

Канцлер упевнений, що в Україні мають правильно зрозуміти меседж: ЄС не лише багато інвестує в допомогу Україні, він свідомо запроваджує санкції, які вже завдають удару російській економіці, але також матимуть для самої Європи «драматичні наслідки»; Європа надає Україні зброю для захисту.

Водночас Шольц підкреслив, що Захід не «стане учасником війни», що треба будь-що уникнути конфлікту країн НАТО з росією.

Німецький канцлер також підтвердив рішучість ЄС посилювати оборонний потенціал країн-членів і знизити залежність від імпорту російських енергоносіїв.

Чітке бажання ЄС триматися разом – результат особливого саміту в особливий час, підсумував Шольц.

Говорячи про спроби тримати контакт з російський керівництвом, глава німецького уряду заявив, що важливо тримати переговорні канали відкритими та створювати умови для досягнення конструктивного результату. Водночас він запевнив, що Захід «не буде приймати рішення за Україну, українці краще знають, що для них краще у цій надзвичайно загрозливій ситуації».

Як повідомляв Укрінформ, у резолюції неформального саміту ЄС, що розпочався 10 березня у Версалі, Франція, зазначається, що Україна належить до європейської родини, тож лідери країн ЄС доручили Європейській комісії за процедурою підготувати думку щодо членства країни в ЄС, висловили намір продовжувати підтримку України в її боротьбі проти російської агресії та готовність практично підтримати українських біженців, які прибувають на територію ЄС.

Президент Володимир Зеленський 28 лютого підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. В Україні запроваджено воєнний стан, оголошено загальну мобілізацію. Країна-агресор, зокрема, завдає авіа- та ракетних ударів по житлових кварталах та цивільній інфраструктурі українських міст. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-