Оголошення путіним війни Україні стало й оголошенням війни Європі - посол у Німеччині

Оголошення путіним війни Україні стало й оголошенням війни Європі - посол у Німеччині

Укрінформ
Український посол Андрій Мельник розкритикував німецьких політиків та вкотре закликав закрити небо над Україною, а також продовжити надання озброєння.

Про це заявив дипломат в інтерв’ю виданню Welt, передає Укрінформ.

«Коли йдеться про життя чи смерть, про виживання мого народу, мені байдуже, які слова я вживаю…Мій вибір слів – це не відчай, а скоріше засіб розбудити людей», - заявив Мельник.

Він нагадав, що попереджав німців ще п’ять-шість років тому, що Путін хоче знищити українців, а тоді з нього сміялися.

Представник МЗС у цьому інтерв’ю знову піддав критиці берлінських політиків. Відмову канцлера Олафа Шольца запровадити нафтогазове ембарго Мельник назвав ножом у спину Україні. Гірким він назвав також попередню нерішучість офіційного Берліна в питаннях запровадження санкцій і надання Києву зброї.

Посол заявив, що попередні уряди ФРН могли запобігти цій війні, небезпека була очевидною вже з 2014 року; навіть нинішній уряд мав трохи часу, щоб діяти проактивно та запобігти цій найгіршій катастрофі в Європі з часів Другої світової війни. «Але, крім заспокоєння Путіна, нічого не було зроблено. Поки не почалася війна», - констатував дипломат.

З гучної промови Шольца в Бундестазі, коли він оголосив про зміну політики, минуло десять днів, але українці майже не відчули допомоги, яка відповідала б рівню жорстокості та відчаю, заявив посол. Водночас Мельник підтвердив, що надані 500 ракет Stinger і 1000 реактивних гранатометів уже доставлено туди, куди треба, так само як 23 тисячі шоломів, 1 300 бронежилетів і 50 тисяч продуктових пакетів для армії. «Але це лише частина того, що нам потрібно. І ця війна може тривати тижнями, а то й місяцями, тож одноразової доставки недостатньо», - підкреслив він.

Відмову закрити над Україною небо Мельник пояснює боягузством, на що саме й розраховує путін. Власне посол упевнений, що ядерний шантаж – лише шантаж з боку військового злочинця, але не самогубця. Оголошення війни Україні стало «оголошенням війни Європі й особливо Німеччині – навіть якщо німці ще не хочуть цього визнавати та сподіваються, що їх пощадять». Тож треба спробувати та не піддатися страху та запровадити режим закритого неба, закликав учергове дипломат.

Мельник також зауважив, що каґебіст путін «сканував» душі німців, тому «можливо, має краще уявлення про те, що робитиме Олаф Шольц завтра, ніж він сам».

Мельник висловив 100-відсоткову впевненість у тому, що цю війну Україна виграє. Для того, щоб українці перемогли скоріше потрібні ще жорсткіші санкції та масові поставки зброї. А в плані підняття морального духу – надання Україні перспективи членства в ЄС. «З точки зору членства, Німеччина могла б компенсувати все, що пішло не так з Україною», - сказав посол, але додав, що телефонна розмова українського Президента з канцлером з цього питання була схожа на «розмову зі стіною».

Водночас український посол висловив сподівання, що федеральний уряд і Бундестаг урешті решт зрозуміють, про що йдеться і змінять свою лінію.

Як повідомлялося, президент РФ путін 24 лютого 2022 року оголосив війну Україні, й розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Українські Збройні Сили, підрозділи територіальної оборони відбивають напад ворога та завдають йому важких втрат. Російський агресор зустрічає запеклий спротив від усього українського суспільства.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється із кожним днем. Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-