Кулеба обговорив з Гутеррешем посилення ролі ООН в протидії російській агресії

Кулеба обговорив з Гутеррешем посилення ролі ООН в протидії російській агресії

Укрінформ
Під час візиту до Сполучених Штатів Америки міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив з генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеррешем посилення ролі ООН в протидії агресії з боку Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Кулеба детально поінформував генсекретаря ООН щодо ескалації Росією безпекової ситуації поблизу державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України, а також щодо блокування Москвою політико-дипломатичного врегулювання.

Зі свого боку Гутерреш зазначив, що рішення РФ про "визнання" тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях "незалежними республіками" є грубим порушенням територіальної цілісності та суверенітету України.

Читайте також: Україна ініціювала термінове засідання Радбезу ООН через заклик ватажків «Л/ДНР» до Путіна

Генсекретар підкреслив, що такий односторонній акт суперечить Статуту ООН та міжнародному праву, а також фактично руйнує Мінські домовленості, які були підтримані резолюцією 2202 (2015) Ради безпеки ООН.

Гуттереш повторив свою позицію щодо неприйнятності позиціонування Москвою російських окупаційних військ на сході України "учасниками операції з підтримання миру" і наголосив на критичній важливості політико-дипломатичного врегулювання ситуації.

Зі свого боку Кулеба відзначив, що українська сторона високо цінує лідерську позицію генерального секретаря ООН в умовах нарощування Росією військ на російсько-українському кордоні та ескалації ситуації на сході України, зокрема в контексті його нещодавних публічних заяв про незаконне рішення Російської Федерації визнати "незалежність" незаконних утворень на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей і заклик до РФ вжити заходів для деескалації ситуації.

Читайте також: Кулеба - про агресію Росії: Україна цінує те, що зробив світ, але цього мало

Глава української дипломатії підкреслив важливість активного залучення ООН до дипломатичних зусиль, які вживаються Україною та партнерами на різних рівнях задля недопущення подальшого погіршення безпекової ситуації.

Кулеба і Гутерреш приділили окрему увагу крокам з нарощування гуманітарної відповіді ООН на російську агресію.

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про визнання незалежності маріонеткових утворень "Л/ДНР" і підписав відповідні укази.

22 лютого на екстрено скликаній пресконференції у Кремлі Путін заявив, що Росія визнає так звані "ДНР" і "ЛНР" у межах Донецької та Луганської областей.

Читайте також: Європі загрожує нова агресивна реваншистська диктатура – Кулеба

Рішення Росії визнати самопроголошені "республіки" на тимчасово окупованих територіях сходу України спричинило негативну реакцію світових лідерів, організацій та країн. У їхніх заявах ідеться про те, що визнання цих незаконних утворень є грубим порушенням міжнародного права, суверенітету та територіальної цілісності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-