Зеленський та Каріс закликали РФ вивести війська з української території

Зеленський та Каріс закликали РФ вивести війська з української території

Заява
Укрінформ
Президенти України Володимир Зеленський та Естонської Республіки Алар Каріс закликали Російську Федерацію припинити дестабілізацію безпекової ситуації, вивести свої збройні сили з тимчасово окупованих територій України та відвести від українського кордону.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів за результатами зустрічі в Києві у вівторок, передає Укрінформ.

“Сторони закликають Російську Федерацію обрати шлях дипломатії, вжити термінових заходів для деескалації та припинення дестабілізації безпекової ситуації в Україні та навколо неї, зокрема вивести свої збройні сили з тимчасово окупованих територій України та відвести від українського кордону”, - йдеться в документі.

Президенти рішуче засудили збройну агресію РФ проти України, що розпочалася у 2014 році й триває, а також агресивну риторику, ультиматуми та погрози застосування сили з російського боку.

Також сторони рішуче відкинули провокації та спроби Росії загострити й без того напружену безпекову ситуацію.

“Сторони заявляють, що визнання Росією так званих Донецької та Луганської народних республік підтверджує її свідомий односторонній вихід з Мінських домовленостей і є явним порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та найсерйознішим ударом по політико-дипломатичному врегулюванню, над просуванням якого Україна та її партнери активно працюють”, - зазначається у заяві.

Читайте також: Візит президента Естонії демонструє непохитну підтримку України – Зеленський

Також наголошується, що Естонська Республіка підтверджує свою непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

“Сторони підтверджують свою прихильність до мирного та дипломатичного вирішення нинішньої кризи. Вони продовжуватимуть працювати в напрямку об’єднаної та мирної Європи, невід’ємною частиною якої є Україна. Вони підтверджують фундаментальне право кожної нації вільно обирати свої заходи безпеки та відкидають будь-які спроби створити лінії розмежування в Європі”, - додали президенти.

Читайте також: Світ має показати дуже швидку санкційну відповідь — Зеленський

Як повідомлялося, Президент Естонської Республіки Алар Каріс у вівторок перебуває в Україні з робочим візитом.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-