Штати обіцяють «інші заходи» у відповідь на агресію РФ проти України

Штати обіцяють «інші заходи» у відповідь на агресію РФ проти України

Укрінформ
Сполучені Штати вважають нонсенсом введення в ОРДЛО російських військ як «миротворців» та обіцяють уже у вівторок оголосити про додаткові заходи з метою притягнути РФ до відповідальності.

Про це заявила на засіданні Ради Безпеки ООН постійна представниця США при цій організації Лінда Томас Грінфілд, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Путін заявив, що розмістить російські війська у цих регіонах (ОРДЛО - ред.). Він назвав їх «миротворцями». Це нонсенс. Ми знаємо, ким вони є насправді», - заявила дипломат.

За її словами, Путін, який у понеділок розірвав Мінські домовленості на шматки, тестує міжнародну систему, перевіряє рішучість Об’єднаних Націй, а також дивиться, як далеко йому дозволять зайти.

Посол нагадала, що президент Байден своїм указом зреагував на останні дії РФ. І поінформувала, що офіційний Вашингтон у вівторок оголосить про додаткові кроки у відповідь на російську агресію.

Читайте також: Байден підписав указ про санкції у зв'язку з підривом суверенітету України

«Завтра Сполучені Штати запровадять інші заходи, щоби притягнути Росію до відповідальності за це очевидне порушення міжнародного права, а також суверенітету й територіальної цілісності України»,- зазначила дипломат.

Вона вказала, що США разом із союзниками й партнерами попереджали про швидку й сувору відповідь на подальшу агресію Росії проти України. І у зв'язку з цим закликала всю міжнародну спільноту відреагувати на дії Кремля зараз - інакше ціна з часом зростатиме.

«Очевидна атака Росії на суверенітет і територіальну цілісність України є неспровокованою. Це атака на статус України як члена ООН є порушенням основних принципів міжнародного права, і це суперечить нашому Статуту», - наголосила посол.

Читайте також: Гутерреш вважає, що рішення Росії визнати ОРДЛО суперечить Статуту ООН

Водночас представниця США підкреслила, що російська влада продовжує створювати приводи для подальшого вторгнення в Україну. Наслідки за ці дії поширюватимуться далеко за межі України. У цьому контексті вона звернула увагу на фальшиві наративи, поширені безпосередньо президентом Путіним в понеділок стосовно України, а також його бажання відновити Російську імперію.

«По суті, Путін хоче, щоби світ повернувся в минуле, в часи до створення ООН, в часи, коли імперії встановлювали правила для світу. Але решта світу йде вперед. Зараз не 1919 рік, зараз 2021-й», - підкреслила Лінда Томас Грінфілд.

Читайте також: США стоять на захисті територіальної цілісності України - посольство

Вона нагадала, що впродовж багатьох тижнів міжнародна спільнота закликала президента РФ розв’язати кризу дипломатичним шляхом. «На тлі останніх дій Путіна ми повинні всі стати на захист принципів, на яких була заснована ця Організація», - заявила постпред США при ООН.

Як повідомляв Укрінформ, президент Росії у понеділок підписав укази про визнання самопроголошених утворень «ДНР» і «ЛНР» на тимчасово окупованих територіях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-