Бербок – про визнання Росією ОРДЛО: Будемо реагувати на це порушення міжнародного права

Бербок – про визнання Росією ОРДЛО: Будемо реагувати на це порушення міжнародного права

Укрінформ
Російське керівництво, визнавши незаконні утворення на території ОРДЛО, завдало серйозного удару по зусилляз з пошуку мирного шляху врегулювання конфлікту та порушило суверенітет України.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, коментуючи заяву президента РФ, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогоднішнє визнання президентом Путіним самопроголошених «народних республік» на сході України є грубим порушенням міжнародного права і серйозним ударом по всіх дипломатичних зусиллях щодо мирного врегулювання та політичного вирішення конфлікту», - заявила Бербок.

Читайте також: Нідерланди засудили визнання Путіним так званих «Л/ДНР»

За її словами, також це є черговим порушенням територіальної цілісності та суверенітету України, яке Берлін рішуче засуджує.

«Ми будемо реагувати на це порушення міжнародного права, узгоджуємо це з нашими партнерами», - підкреслила глава німецького МЗС, запевнивши, що Німеччина підтримує Україну в її міжнародно визнаних кордонах.

Бербок нагадала, що 2014 року Росія заявляла про відданість повній реалізації Мінських домовленостей і пов’язаних з ними переговорних форматів – нормандського та Тристоронньої контактної групи за посередництва ОБСЄ, а також зобов’язалася виконувати Мінські домовленості як постійний член через резолюцію Ради Безпеки ООН № 2202. Своїм нинішнім рішенням Росія порушує всі ці обіцянки, заявила німецький міністр.

«Багаторічні зусилля в нормандському форматі та ОБСЄ свідомо і без будь-якої зрозумілої причини знищуються. Відданість Росії дипломатичному врегулюванню кризи зазнає величезної шкоди», - наголосила вона.

Бербок закликала Росію скасувати це рішення, а також застерегла від подальшої військової ескалації з боку Росії.

Як повідомлялось, президент РФ Володимир Путін 21 лютого оголосив про визнання незалежності маріонеткових утворень «Л/ДНР» та підписав відповідні укази.

Державна дума РФ раніше проголосувала за те, щоб відправити звернення до Путіна з проханням визнати так звані «Л/ДНР». У Кремлі заявили, що визнання цих незаконних формувань не корелюється із Мінськими домовленостями.

У МЗС України заявили, що Москва нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей і процесу мирного врегулювання збройного конфлікту на сході України у разі визнання цих незаконних утворень.

З 17 лютого розпочалося загострення ситуації на сході України. У п'ятницю керівництвом маріонеткових "республік" ОРДЛО було заявлено про початок евакуації жінок, дітей, людей похилого віку насамперед з населених пунктів на лінії розмежування через нібито наступ ЗСУ. У суботу в "ЛНР" і "ДНР" була оголошена загальна мобілізація чоловіків.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей, підкресливши, що Україна не проводить ніяких наступальних операцій на сході України, і закликав не вірити брехні окупантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-