Євросоюз не бачить підстав для заяв ватажків ОРДЛО про можливість наступу ЗСУ - Боррель

Євросоюз не бачить підстав для заяв ватажків ОРДЛО про можливість наступу ЗСУ - Боррель

Укрінформ
ЄС не бачить жодних підстав для заяв ватажків ОРДЛО про можливий наступ з боку України, та закликає створити умови для безперешкодної роботи в усьому регіоні спостерігачів ОБСЄ.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, яка пізно ввечері 19 лютого була оприлюднена на сайті Європейської Ради.

«ЄС не бачить жодних підстав для припущень, що надходять з непідконтрольних уряду регіоні в Донецької та Луганської областей, щодо ймовірних атак України. ЄС закликає Росію долучитися до змістовного діалогу, дипломатії, виявити витримку та провести деескалацію», - наголошується в документі.

«ЄС надзвичайно занепокоєний, що постановочні події, як це було продемонстровано щойно, можуть бути використані як претекст для ймовірної військової ескалації. ЄС також спостерігає інтенсифікацію зусиль із здійснення інформаційних маніпуляцій для підтримки таких цілей», - додав Жозеп Боррель.

У цьому контексті він висловив тверду підтримку ЄС роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, спостерігачі якої відіграють ключову роль у зусиллях з деескалації. Ця місія, за словами Високого представника ЄС, має отримати дозвіл на повне виконання власного мандату без обмежень для її діяльності, а також свободу руху в інтересах та заради безпеки людей у східній Україні.

Як йдеться у документі, масоване військове нарощування Росії в Україні та навколо неї продовжує викликати глибоку тривогу європейської сторони. ЄС закликає Росію до деескалації шляхом суттєвого відведення військових сил від українських кордонів.

Поточна ескалація , наголошується у заяві, супроводжується збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню на сході України вже протягом кількох днів. ЄС засудив використання важкого озброєння та невибіркові артилерійські обстріли цивільних районів, що є очевидним порушенням Мінських угод та міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Росія несе повну відповідальність за все, що відбувається в ОРДЛО - Верещук

«Ми вітаємо стриманість, що виявляє Україна перед фактом триваючих провокацій та зусиль з її дестабілізації. Ми підтримуємо пропозиції Спеціального представника ОБСЄ скликати надзвичайну зустріч Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з метою зниження поточної напруги, та закликаємо всіх учасників ТКГ взяти участь у дуже потрібних зусиллях із вирішення поточної ситуації дипломатичним шляхом», наголосив Високий представник ЄС.

Він знову наголосив, що будь-яка подальші військова агресія з боку Росії проти України матиме масивні наслідки і високу ціну у відповідь, включаючи обмежувальні заходи, що скоординовані з партнерами.

В оприлюдненому документі ЄС підтвердив свою «непохитну підтримку» суверенітету та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Читайте також: Танки, БТР, гармати: Росія розмістила в ОРДЛО ще 204 одиниці військової техніки

Як вже повідомлялося, Російська Федерація в черговий раз не взяла участі у позачерговому засіданні ТКГ, скликаному на 11 годину 19 лютого з ініціативи координатора ОБСЄ з метою термінового обговорення безпекової ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-