Росія відмовляється обговорювати порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО - Кислиця

Росія відмовляється обговорювати порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО - Кислиця

Укрінформ
Представники Росії відмовляються продовжувати обговорення пропозицій, представлених українською делегацією ще в червні 2020 року, щодо особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України та інших питань.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це в четвер заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час засідання Ради Безпеки ООН, скликаного Росією з приводу виконання Мінських угод.

«Україна зробила кроки з виконання узгоджених положень, що стосуються політичного процесу. Зокрема, ми представили на розгляд Тристоронньої контактної групи початкові пропозиції до Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України», - сказав постпред. Однак Росія, за його словами, відмовляється їх розглядати, як і інші питання порядку денного робочої групи.

Він нагадав, що згідно зі стандартами ОБСЄ, відновлення контролю над кордоном має бути необхідною умовою для проведення місцевих виборів на Донбасі.

«Інакше було б неможливо створити необхідні умови безпеки для проведення демократичних виборів відповідно до стандартів ОБСЄ», - зазначив Кислиця.

Активізація Нормандського формату і Тристоронньої контактної групи є одним із необхідних кроків для врегулювання ситуації, наголосив він, при цьому «обоє включають Росію і Україну як сторін конфлікту і являють собою належну основу для їхнього прямого діалогу».

Проте, за його словами, доки Росія висуває умову про «прямий діалог» між Україною та маріонетками Москви з «ДНР/ЛНР», «прогрес у виконанні Мінських угод залишатиметься недосяжним».

Читайте також: Країни Європи підтримали Україну після Радбезу ООН

Україна готова відновити переговори Нормандської четвірки у всіх форматах, у тому числі на рівні лідерів, підкреслив постпред. Важливо, щоб політичні радники зустрілися в Парижі та Берліні, незважаючи на численні розбіжності щодо виконання Мінських угод, додав він.

Кислиця нагадав, що востаннє лідери Нормандської четвірки зустрічалися в Парижі в грудні 2019 року. Ухвалені тоді рішення залишаються невиконаними Росією, незважаючи на те, що Україна регулярно висуває конкретні ініціативи щодо припинення вогню, розмінування, відведення військ і техніки, звільнення затриманих осіб, відкриття нових пунктів пропуску, забезпечення безперешкодного доступу СММ ОБСЄ на всій території, охопленій конфліктом, а також виконання політичних положень Мінських угод, пояснив Кислиця.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер в Нью-Йорку проходить засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні, скликане за ініціативою російської делегації в Організації Об’єднаних Націй.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-