РФ посилює напругу, щоби вивести з рівноваги Байдена й Зеленського – Тейлор

РФ посилює напругу, щоби вивести з рівноваги Байдена й Зеленського – Тейлор

Укрінформ
Кремль посилює військове напруження навколо України, щоби керівництво в Києві й адміністрація США втратили впевненість у своїх позиціях та погодилися на поступки в інтересах путінського режиму.

Таку думку висловив у четвер експосол США в Україні, нині віце-президент Інститут миру Сполучених Штатів Вільям Тейлор, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я вважаю, як і багато інших людей, що Путін робить зараз всі ці підготування до вторгнення з надією, що так він зможе вивести з рівноваги президента Зеленського, президента Байдена. Він хоче отримати поступки щодо своїх інтересів в Україні без реального вторгнення, але поки що його спроби зазнають невдачі», - зауважив Тейлор під час відео-включення, організованого Американсько-українською діловою радою (USUBC).

Експосол підкреслив, що зараз путінські генерали, насамперед Шойгу, роблять «все можливе й необхідне, щоби бути готовим до наступу на Україну в будь-який момент». Крім зосередження на українському кордоні понад 150-тисячного війська, авіації та десантних кораблів у Чорному морі, Росія йде на ще більшу ескалацію, зазначив Тейлор. Зокрема, лише минулої доби з окупованої території на сході України були здійснені артилерійські обстріли, в тому числі, по мирних населених пунктах.

«Президент Путін зараз має дві опції: він може вторгнутися (в Україну – ред.), або ж він може піти на переговори»,- зауважив колишній високопоставлений представник Держдепартаменту США.

Читайте також: Росіяни не підтримують війну, вторгнення в Україну може дестабілізувати РФ - Тейлор

Якщо кремлівський лідер вдасться до вторгнення, це коштуватиме йому «дуже й дуже дорого», включно із санкціями, експортними обмеженнями та зупинкою цілих галузей російської економіки. Тож, зважаючи на співвідношення ціни та вигоди, російське керівництво може не піти в наступ, допустив експосол.

Але навіть якщо Путін не вдасться до вторгнення, на думку дипломата, він все одно не зраджуватиме меті свого життя, щоби знову отримати контроль над Україною, що є головною частиною його більшої мрії – відновлення СРСР або Російської імперії. Тому очевидно, що російський режим продовжить свої спроби будь-що дестабілізувати нинішній та наступні уряди в Україні, сіяти розбрат в українському суспільстві, посилювати страхи серед іноземних інвесторів та бізнесу, щоби ще більше послабити Українську державу. Й після цього він може поновити свої спроби військового вторгнення.

«Тому нам потрібно надалі підтримувати Україну»,- наголосив експосол США.

Він підкреслив, що Сполучені Штати мають продовжувати поставки оборонної підтримки, допомагати економіці й демократії в Україні, у тому числі, шляхом заохочення та сприяння в проведенні реформ.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Білий дім офіційно підтвердив, що за останні кілька днів Росія збільшила на сім тисяч військових присутність власних сил біля кордонів з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-