Україна не відмовиться від ідеї вступу до НАТО через шантаж Росії – Резніков

Україна не відмовиться від ідеї вступу до НАТО через шантаж Росії – Резніков

Укрінформ
Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що питання про відмову України від вступу до НАТО, аби уникнути широкомасштабної війни, на сьогодні не стоїть.

Про це він сказав в інтерв’ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

На запитання, чи може Україна розглянути варіант невступу в НАТО, аби уникнути великої війни, міністр відповів: «Ні, я вперше чую про таку опцію. У нашій Конституції вступ до НАТО записано як наш намір і план. Я перевіряю соціологічні дослідження: на сьогодні більшість українців за вступ до НАТО. Відповідно, це буде віддзеркалювати в парламенті. Від цього буде відштовхуватися і Президент, адже він також обирається народом. Тому ніяких змін на столі бути не може».

Читайте також: Вступу України до НАТО протидіє не лише Росія, а й деякі члени Альянсу - Зеленський

Резніков нагадав, що Україна мала позаблоковий статус у 2014 році, та це не завадило РФ окупувати Крим, Севастополь і частину сходу України. "Так що це абсолютно неробоча з точки зору відносин з Росією історія", - зазначив міністр.

Він також звернув увагу на те, що попри звинувачення про наближення НАТО Росія насправді сама просувається в бік країн-членів Альянсу. «Вони проводять навчання в Білорусі, а це буквально на кордоні з Польщею і Литвою – країнами НАТО. Вони окуповують Чорне море, а там знаходяться Болгарія і Румунія – також країни НАТО. Тобто, вони самі йдуть, не вибудовуючи ніяких буферних зон. Тому вони знову лукавлять тут», - наголосив міністр.

Резніков укотре підкреслив, що Україна не має наміру ні на кого нападати, не претендує на чужі території, але свою землю захищатиме.

«Ми претендуємо на свої території, які ви (РФ - ред.) у нас відтяпали і які ви нам повернете мирним шляхом. Причому ще ваші покоління заплатять нам за це величезні гроші у вигляді контрибуції. Міжнародне право нікуди не дінеться. Це все станеться – повірте мені. Але не забувайте, ми готові і будемо себе захищати», - наголосив міністр оборони.

Читайте також: Кількість військ РФ на кордоні залишається на рівні показників весни 2021 рокуРезніков

Як повідомляв Укрінформ, станом на 16 лютого на кордоні з Україною перебуває 125 тис. російського наземного контингенту, а загальна кількість російських військ з морською і повітряною складовою становить близько 140 тисяч. В ОРДЛО окупаційний контингент налічує 35 тисяч осіб.

За даними розвідки, наразі не фіксується реального відведення військ, про яке заявляє РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-