Столтенберг – про війська РФ біля України: Поки ми не бачимо жодних ознак деескалації

Столтенберг – про війська РФ біля України: Поки ми не бачимо жодних ознак деескалації

Укрінформ
НАТО проводить уважний моніторинг ситуації навколо України, що пов’язано з концентрацією російських військ уздовж її кордонів, і на цей час не бачить жодних ознак деескалації з боку Російської Федерації.

Про це у вівторок у Брюсселі під час пресконференції напередодні дводенної зустрічі міністрів оборони країн Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Поки ми не бачили жодних ознак деескалації на місцях. Протягом минулих днів та тижнів ми бачили прямо протилежне – продовження військового нарощування із залученням більшої кількості військ, бойових груп та підрозділів підтримки, включаючи артилерію, протиповітряну оборону, ракети і велику кількість елементів забезпечення, що дозволяють Росії здійснити повномасштабне вторгнення в Україну взагалі без будь-якого часу на попередження. Ця картина поки не змінилася», - зауважив керівник Альянсу.

Читайте також: Наразі немає підтверджень відведення військ РФ від України – InformNapalm

Він зазначив, що, починаючи з минулої весни, спостерігалася своєрідна тактика – відбувалося пересування військ, але це не означало реальної деескалації. Війська розгорталися поблизу кордонів України з великою кількістю важкого обладнання та зброї, згодом російське командування відводило частину або більшість особового складу, але техніка залишалася на місцях. Це означає, що ці частини можуть бути швидко посилені особовим складом та використовуватися для агресивних дій.

«На цей час не відбулося скорочення російської військової присутності на кордонах України. Але ми будемо продовжувати моніторинг та слідкувати, що вони роблять. Ми закликали їх (росіян – ред.) до деескалації та до реального відведення військ, тому що російське військове нарощування є безпрецедентним не лише з точки зору високої кількості боєздатних військ, але також з огляду на наявність усіх спроможностей та підтримки», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Кулеба про заяву Міноборони РФ: Побачимо відведення - повіримо у деескалацію

Як повідомлялося, 16-17 лютого в Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони. Головною темою зустрічі стане ситуація з безпеки, що склалася в Європі у зв’язку із військовим нарощуванням Росією військових сил навколо України.

Планується і зустріч 30 союзників по НАТО з міністрами оборони України й Грузії, під час якої сторони обговорять погіршення ситуації з безпеки в регіоні Чорного моря.

Читайте також: Міноборони РФ повідомляє, що повертає на базу підрозділи двох військових округів

У представництві України при НАТО Укрінформу підтвердили, що міністр оборони України Олексій Резніков візьме участь у цій зустрічі в режимі телеконференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-