Євросоюз засудив військові навчання Росії у Чорному морі

Євросоюз засудив військові навчання Росії у Чорному морі

Заява
Укрінформ
Євросоюз засудив агресивні дії та погрози Росії, нарощування військ біля українського кордону, а також посилення її військової присутності та навчання у Чорному морі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Євросоюзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Ми засуджуємо триваючі агресивні дії та погрози Росії щодо України та нарощування військ біля кордону з Україною, розгортання бойових сил у Білорусі, спільні навчання з Білоруссю, а також посилення її військової присутності й військово-морські навчання у Чорному морі та на незаконно анексованому Кримському півострові", - зазначається у заяві.

Євросоюз закликав Росію до "негайної деескалації, дотримання міжнародного права та конструктивного діалогу через існуючі міжнародні механізми".

Читайте також: Україна звернулася до генсека ООН з приводу блокування Росією судноплавства

"Разом з нашими трансатлантичними партнерами та однодумцями ми знову заявляємо, що будь-яка подальша військова агресія Росії проти України матиме масштабні наслідки та жорстку ціну. Це включає широкий спектр секторальних, фінансових та індивідуальних обмежувальних заходів", - ідеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, Командування Військово-морських сил ЗС України заявило, що РФ продовжує свою деструктивну діяльність з дестабілізації безпекової обстановки в Азово-Чорноморському регіоні, перекриваючи практично весь південь Азовського моря та північно-західну частину Чорного моря. Крім того, Росія оголосила великі райони Азовського й Чорного морів небезпечними для плавання на період з 13 до 19 лютого у зв'язку з проведенням навчань, які передбачають ракетні та артилерійські стрільби.

Читайте також: Україна порушила в ОБСЄ тему перекриття Росією Чорного та Азовського морів

Було зазначено, що вказані дії РФ "є черговою загрозою суверенітету України у її територіальному морі та суверенним правам у виключній морській економічній зоні". Перекриваючи рекомендовані морські шляхи, Російська Федерація практично унеможливила свободу судноплавства у вказаних районах та можливість суден вільно заходити в морські порти України, особливо в Азовському морі, що є порушенням Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-