США та Україна єдині у питаннях імплементації «Мінська» – Блінкен

США та Україна єдині у питаннях імплементації «Мінська» – Блінкен

Укрінформ
Американська й українська сторони мають спільні підходи до імплементації Мінських домовленостей та очікують від Росії виконання її зобов’язань за цими угодами.

Таку заяву оприлюднив у понеділок у Вашингтоні держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Що стосується «Мінська», Сполучені Штати та Україна єдині в тому, що Мінські домовленості є шляхом для просування вперед, щоб розв’язати конфлікт на Донбасі, створений російським втручанням у 2014 році», - зауважив Блінкен.

Читайте також: Адміністрація Байдена працює над збільшенням допомоги Україні – Блінкен

На його думку, ці угоди є кращим способом для відновлення українського кордону й суверенітету України, для забезпечення прав українських громадян на окупованих нині територіях.

Держсекретар США також уточнив, що Україна впродовж минулих років намагається досягти прогресу в процесі врегулювання шляхом імплементації «Мінська» – разом із Німеччиною і Францією, які входять до Нормандського формату. Водночас Росія, за його словами, не виконала практично жодного зі своїх зобов’язань за цими угодами.

«У домовленостях йдеться про спеціальний статус (нині окупованих територій – ред.) Донбасу, і я вважаю, що при відповідній послідовності (виконання пунктів угоди – ред.) українці були б готові рухатися вперед. Але знову ж, загальна картина «Мінська», починаючи з 2014 року, виглядала так, що Україна намагалася просунутися у виконанні більшості своїх зобов’язань, а Росія – ні», - наголосив глава Держдепу.

Блінкен підкреслив, що якщо Росія так наполягає на виконанні Мінських домовленостей, то вона може продемонструвати серйозність своїх намірів уже тепер.

Читайте також: США очікують, що Україна невдовзі підключиться до електромережі ЄС – Блінкен

Як повідомляв Укрінформ, Мінські домовленості (або угоди) є загальним терміном для позначення трьох спільних документів сторін-учасниць урегулювання російсько-українського конфлікту. Вони включають Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, а також Меморандум про виконання положень Протоколу та Комплекс заходів щодо виконання Мінського протоколу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-