Україна передала Німеччині перелік зброї, яку хотіла б отримати

Україна передала Німеччині перелік зброї, яку хотіла б отримати

Укрінформ
Україна передала Німеччині перелік озброєнь, які хотіла би отримати від федеративної республіки, але в ФРН стверджують, що причини відмов Берліна - не лише політичні.

Як повідомляє Süddeutsche Zeitung, Київ надіслав список у листі до міністерств закордонних справ і оборони, передає Укрінформ.

У ньому згадані зенітно-ракетні комплекси середньої дальності, портативні зенітно-ракетні комплекси, протидронні гармати, мікрохвильові системи ураження, електронні системи позиціонування, прилади нічного бачення, камери спостереження та боєприпаси тощо. Наголошується, що це «системи зброї оборонного характеру».

Утім, як повідомляє своєю чергою Welt, Бундесвер сам відчуває нестачу озброєнь і матеріалів. «У дискусії про поставки німецької зброї Україні бракує реалізму – з обох сторін. Київ хоче зброю, якої немає у Берліна», - стверджує видання. Воно посилається на заяву посла України в Берліні Андрія Мельника, який говорив про німецькі військові кораблі для захисту в Чорному та Азовському морях, а також про величезний попит на найсучасніші системи протиповітряної оборони, які виробляють німецькі компанії. «Це нереально, принаймні в короткостроковій перспективі, адже Бундесвер також хотів би мати обидва ці види озброєнь», - йдеться у статті. У ній також зазначається, що Україні знадобляться і боєприпаси, «але про це також не може бути й мови, адже склади Бундесверу порожні». Навіть із засобами індивідуального захисту можливості обмежені. Наприклад, Україна попросила у Міноборони захисні жилети та каски: жилетів бракує, захисних шоломів змогли, після інвентаризації, запропонувати 5 тисяч. Федеральний уряд, як відомо, постійно відхиляє ідею постачання зброї Україні.

Читайте також: Резніков: Ми ще не отримали від Німеччини жодного підтвердження про передачу шоломів

Між тим, серед німецького політикуму та в ЗМІ останнім часом дедалі гучніше лунають голоси на підтримку України.

Зокрема, депутат Бундестагу від ХДС Норберт Реттген у ефірі телеканалу ZDF назвав абсолютно виправданим право України на самооборону. «В Україні вирує війна. Країна перебуває під загрозою з боку Росії, тоді як сама не представляє загрози для Росії. Звісно, ​​в цій ситуації Україна має право захищатися. Підтримати її поставками зброї для самозахисту є політично моральним і законним», - сказав він. Щоправда, водночас політик зауважив, що німецькі поставки зброї могли би призвести для знищення можливостей для переговорів з Москвою.

З цим не погоджується політолог, експерт з оборонних питань Ульріке Франке. Вона вважає, що постачання німецьких озброєнь Україні, з одного боку, стало би сигналом, у тому числі повної підтримки курсу НАТО на підтримку Києва; з іншого, слугувало би меті стримування. «Насправді, це логіка деескалації», - зазначила Франке, додавши, що цим партнери підвищили би для Росії ціну її можливого вторгнення, і Кремль подумав би двічі, ніж нападати.

Читайте також: Німеччина разом із Фінляндією вирішить, чи отримає Україна естонські гаубиці - посол

На підтримку постачання Україні оборонних озброєнь висловилися в журналі Spiegel дві лауреатки Нобелівської премії з літератури - Світлана Алексієвич і Герта Мюллер, які зараз живуть у ФРН. Звісно, Німеччина повинна допомогти Україні зброєю для самооборони, - сказав Алексієвич. За її словами, «Україна має вийти переможницею з цього конфлікту, який є важливим для демократії в Україні, а також у Білорусі». Мюллер також засудила позицію Німеччини в українському конфлікті. «Це жахливо те, що зараз говорять наші політики… Як можна бути такими боягузливими? Німці зі своєю історією повинні допомогти Україні», - каже Мюллер.

Посол України в ФРН Андрій Мельник давно і дуже активно виступає на всіх медійних майданчиках із закликами до офіційного Берліна змінити позицію ненадання Києву озброєнь. У неділю його запрошено до участі в найвпливовішому політичному ТБ-шоу країни - «Анне Вілль».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-