Кулеба вважає, що Заходу не слід втягуватися в додаткове листування з Росією

Кулеба вважає, що Заходу не слід втягуватися в додаткове листування з Росією

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Заходу не слід вступати в дискусію з Росією щодо неподільності безпеки, а нав'язаний нею дискурс треба принципово змінити.

Таку думку глава української дипломатії висловив під час спілкування з журналістами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія, по суті, обрала наступальну дипломатію - вона тисне, нав'язує порядок денний, нав'язує запитання, і Захід має перейти від захисної до наступальної дипломатичної моделі, лише тоді можна дійсно поставити Росію на місце дипломатичним шляхом", - сказав Кулеба.

Він додав, що перша фаза цього процесу, коли Росія письмово надала проєкти документів і отримала дві письмові відповіді від НАТО і США, була цілком нормальною, але подальший обмін листами, на його думку, буде великою помилкою Заходу.

"Лавров їх втягує у розмову - він розіслав листи, вимагає: "Поясніть нам". Оця фаза має бути зупинена - не можна Заходу втягуватися в цю дискусію і це додаткове листування з Росією", - вважає глава української дипломатії.

Читайте також: Поразка Заходу в Україні буде чітким сигналом всьому світу – Кулеба

На його думку, потрібно принципово змінити цей дискурс і не дозволяти Росії нав'язувати світові власний порядок денний. За його словами, Україна вже почала дуже відверто говорити про це з партнерами.

Коментуючи вихід листування між Росією і США та НАТО у публічну площину, Кулеба зауважив, що це було неминучим.

"Росія пішла на ескалацію, коли опублікувала, по суті, конфіденційне дипломатичне листування між міністрами, а те, що зараз публікується, - це вже більше політична гра у відкритість своєї позиції, мовляв, дивіться, які ми відкриті та конструктивні", - зазначив очільник МЗС.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 28 січня направив главам зовнішньополітичних відомств США, Канади та низки європейських країн послання щодо неподільності безпеки, яке 1 лютого було оприлюднене на сайті МЗС Росії.

Читайте також: Поразка Заходу в Україні буде чітким сигналом всьому світу – Кулеба

У своєму посланні Лавров нагадав, що 15 грудня Росія представила США та НАТО проєкти двох угод, спрямованих на зниження напруги, і заявив, що отримані відповіді "свідчать про суттєві розбіжності у розумінні фундаментального для всієї архітектури європейської безпеки принципу рівної та неподільної безпеки".

Глава МЗС Росії звинуватив країни НАТО в тому, що вони нібито вибірково трактують принцип безпеки "для обґрунтування взятого курсу на безвідповідальне розширення НАТО". Лавров заявив, що Росія очікує оперативної реакції на своє звернення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-